România, pe locul doi în Europa la ponderea creditelor neperformante
- Raluca Florescu
- 2 iunie 2011, 21:12
Ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor este de 20,5% în cazul României, ţara noastră având al doilea cel mai ridicat nivel din Europa, potrivit unui raport al agenţiei de evaluare Fitch, care poziţionează pe primul loc Ucraina.
În raportul Fitch se arată că în România indicatorii de măsurare a nivelului creditelor neperformante se bazează pe o metodologie mai conservatoare decât în statele din CEE.
"În ciuda revenirii creşterii în regiunile din CEE şi CIS în 2010, rata împrumuturilor neperformante a crescut semnificativ în Bulgaria, România şi Ucraina şi a urcat de asemenea în Croaţia, Letonia, Ungaria şi Slovenia, reflectând impactul declinului economic asupra băncilor", apreciază agenţia, citată de Agerpres.
Pentru acest an, Fitch se aşteaptă ca rata calităţii activelor să se stabilizeze în CEE şi CIS sau cel puţin să se deterioreze într-un ritm mai scăzut.
În Europa Centrală şi de Est (CEE) sunt incluse 12 state: Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Turcia.
În Comunitatea Statelor Independente (CIS) sunt incluse 7 ţări: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Rusia şi Ucraina.
Creştere periculoasă a creditelor în China şi Turcia
Creşterea rapidă a creditării a continuat în multe state emergente în semestrul doi din 2010 şi primul trimestru din 2011, în special în China, Turcia, India şi Brazilia. Autorităţile de reglementare încearcă să modereze acestă creştere prin diverse măsuri, din cauza temerilor privind impactul potenţial al majorării ratelor dobânzilor asupra intrărilor de capital şi a cursului valutar, scrie în raport.
Riscurile din creşterea creditării sunt pronunţate mai ales în China dar în alte state emergente riscurile continuă să fie atenuate de ponderea creditelor în PIB scăzută (în Argentina, Armenia, Columbia, Georgia, Indonezia, Peru şi Venezuela) sau moderată (în Brazilia, India, Qatar, Thailanda şi Turcia).
Totuşi, statele din CEE şi CIS încă au nevoie să gestioneze nivelul ridicat al creditelor neperformante, în special în Kazahstan, Ucraina, Letonia şi Lituania. Ponderea împrumuturilor în PIB rămâne ridicată în Letonia, Estonia şi Slovenia.