Ce să faci ca să ai o pensie cât mai mare la bătrâneţe

Ce să faci ca să ai o pensie cât mai mare la bătrâneţe

Contribuţia medie la pensiile private obligatorii, după 33 de luni de la lansarea sistemului, este de sub 200 de euro, iar pensiile facultative au convins până acum doar 200.000 de români.

Sistemul public de pensii nu mai face faţă, iar cel privat nu i-a convins încă pe români. Cum am putea avea pensii rezonabile în viitor? Investiţii în funcţie de vârstă

Ce recomandă specialiştii? În primul rând varierea plasamentelor. Până la 35-40 de ani se poate alege un fond cu risc ridicat, care promite randamente mari. Apoi să se opteze pentru un fond de risc mediu şi în ultimii ani înainte de pensie pentru unul cu risc minim, care să conserve investiţia.

În plus, este bine ca investiţia să se realizeze din timp. Potrivit unui studiu ING, cei care contribuie la o pensie facultativă de la 35 de ani vor avea o pensie cu 50% mai redusă decât cei care contribuie de la 25 de ani, iar cei care intră în sistem la 45 de ani - o pensie cu 75% mai mică. La pensiile obligatorii, contribuţiile sunt virate de angajatori, deci trebuie să vă asiguraţi şi că banii sunt în cont. Acestea pot fi urmărite pe site-urile administratorilor, iar dacă lipsesc contribuţiile trebuie să atrageţi atenţia angajatorului, a spus Cornelia Coman, preşedintele ING Pensii. În 2010, o treime din conturi erau goale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât de mare va fi pensia

"Contribuţiile la stat asigură circa 30% din salariul brut la pensie. Pensiile private trebuiau să asigure restul, ca pensia să ajungă la 70% din salariu", a spus Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Calculele erau făcute pentru situaţia în care la pensiile obligatorii s-ar fi virat circa 10% din venit. Acum se alocă doar 3%, iar până în 2016 se va ajunge la 6%, presate de subţierea continuă a bugetului de pensii, autorităţile neputând creşte contribuţiile la 10%. Când acestea sunt mici, singura şansă rămâne să încerci să le multiplici. Asta înseamnă însă să dai libertatea fondurilor de pensii să facă plasamente riscante, fără a le pune condiţii. Condiţionarea înseamnă randament mic, spun actorii pieţei.

Guvernul nu a renunţat însă la ideea de a le impune pe viitor aministratorilor randamente peste inflaţie. "Au existat şi fonduri cu falimente", a spus, ieri Ioan Botiş, ministrul muncii. Conflictul randament mare versus randament sigur rămâne, aşadar, încă nerezolvat.

Ar putea creşte însă pensiile facultative, care sunt deductibile de la 1 ianuarie până la 400 de euro. "Negociaţi un pachet salarial care să includă o pensie facultativă. Pentru angajator, aceasta este mai puţin costisitoare ca o majorare salarială", spune Oancea.

"Eu, personal, aş merge pe un fond de pensii de risc maxim.", IOAN BOTIŞ, ministrul muncii