Avertisment pentru microfirme: Nu vă grăbiţi să treceţi la 3% pe venit

Avertisment pentru microfirme: Nu vă grăbiţi să treceţi la 3% pe venit

Microîntreprinderile trebuie să facă o analiză temeinică a afacerilor după aceşti ani de criză şi apoi să decidă pentru ce formă de impozitare vor opta, spune Mirela Şerban, managing partner al companiei de contabilitate, consultanţă fiscală şi audit R&M Audit.

Ea susţine că este mai prudent pentru companii să nu se grăbească să treacă la această formulă. "Nu trebuie să uităm că o eventuală pierdere înregistrată în anul curent nu va putea fi recunoscută fiscal atât timp cât statutul de micro este recunoscut, astfel încât- deşi pe pierdere- firma respectivă va plăti un impozit de 3% pe venit", a declarat Mirela Şerban.

Specialistul a precizat că eliminarea, în 2010, a impozitului pe venit pentru microîntreprinderi a afectat semnificativ firmele respective, din punct de vedere al cash-flow-ului şi derularii activităţii.

Între timp, s-a schimbat atât situaţia firmelor, cât şi legislaţia, iar decizia de trecere la un impozit de 3% pe venit trebuie luată în urma unei analize a 2-3 scenarii privind potenţiala evoluţie a afacerilor lor în acest an şi a implicaţiilor fiscale ale fiecărei variante, a precizat directorul R&M Audit.

Dispar avantajele PFA La începutul anului trecut, când guvernul a eliminat facilităţile acordate microîntreprinderilor, multe dintre ele au trecut pe alte forme de organizare, în special pe PFA.

Anul trecut însă, lucrurile s-au complicat şi pentru PFA. Aceasta plǎteşte o singurǎ datǎ impozitul de 16% pe profit, comparativ cu societăţile comerciale, care plătesc 16% impozit pe profit, plus încă 16% impozit pe dividende.

"Odată cu reintroducerea regimului microîntreprinderelor însă, prin plata unui impozit de 3% pe venit, plus 16% pe dividende, avantajele fiscale ale unei PFA se estompează semnificativ", precizează Mirela Şerban.

Lucurile sunt mult mai simple în cazul unei microîntreprinderi, dacă luăm în calcul aspectele legate de determinarea dependenţei/ independenţei activităţii unei PFA şi implicaţiile privind calculul contribuţiilor la stat, adaugă ea.

Ne puteți urmări și pe Google News