PING-PONG cu clasa a IX-a. "LICEUL DE TREI ANI ar scoate tâmpiţi"

PING-PONG cu clasa a IX-a. "LICEUL DE TREI ANI ar scoate tâmpiţi"

După ce trecuse la gimnaziu, clasa a IX-a ar putea rămâne tot la liceu. Părinţii sunt convinşi că scurtarea ciclului liceal ar afecta performanţa elevilor

Nici nu au apucat bine să se împace cu gândul că în clasa a IX-a vor rămâne tot la şcoala generală, că ministrul Educaţiei deja le-a pregătit elevilor câteva schimbări. Ecaterina Andronescu doreşte corectarea actualei legi a Educaţiei, introduse de precursorul său Daniel Funeriu, în sensul menţinerii clasei a IX-a la liceu, motivând că trecerea acesteia la gimnaziu ar trage în jos învăţământul.

  • Ecaterina Andronescu: Vom modifica Legea educaţiei astfel încât clasa a IX-a să rămână la liceu

Schimbarea a fost prevăzută în Legea Educaţiei, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011. Elevii care sunt acum în clasa a VI-a ar urma să fie prima generaţie care ar trebui să stea cinci ani în gimnaziu. Principalul argument al iniţiatorului legii, fostul ministru Daniel Funeriu, a fost rata nepermis de mare (20%) a abandonului şcolar la trecerea de la clasa a VIII-a la clasa IX-a. Lipsiţi de resurse materiale, elevii de 14 ani, mai ales cei din rural, renunţă să se înscrie la liceu şi neavând încă dreptul de a se angaja, încep să muncească alături de familie. "A te mulţumi cu nouă clase, la vârsta la care te poţi angaja legal, e mult mai bine decât a te mulţumi cu opt clase", subliniază şi expertul în educaţie, profesorul Ştefan Vlaston.

  • Daniel Funeriu, despre bacalaureatul profesional: "E UN FEL DE BAC CU BULETINUL, pentru a lua voturile celor picaţi"

"Unii profesori ar trebui să se apuce de master" De cealalată parte, intenţia Ecaterinei Andronescu a fost primită cu bucurie în rândul părinţilor, care susţin că menţinerea clasei a IX-a la generală ar afecta atât activitatea elevilor, cât şi pe cea a cadrelor didactice. "Mutarea clasei a IX-a la liceu ar perturba mişcarea profesorilor. Ar creşte normele la generală şi ar scădea la liceu, iar dacă numărul de ore nu ar putea asigura o catedră întreagă, dascălii ar fi nevoiţi să se plimbe de la şcoli la licee. Plus că profesorii de generală nu mai sunt la curent cu programa de liceu. Nu mai vorbesc de faptul că unii ar trebui să facă şi masterat pentru a preda la liceu", atrage atenţia Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi. Nu trebuie uitată nici lipsa infrastructurii. "Nu mă refer aici numai la săli de clasă, ci şi la dotarea slabă cu materiale didactice, lipsa laboratoarelor etc. Nu în ultimul rând, considerăm că trei ani pentru învăţământul liceal ar fi prea puţin. Primul an e de acomodare, iar ultimul e de pregătire a bacalaureatului. Elevilor le rămâne doar un an să facă performanţă", conchide reprezentantul părinţilor. CITIŢI ŞI:

  • Părinţi, VACANŢA de toamnă NU începe de LUNI! Vezi motivul care a ISTERIZAT o ţară întreagă
  • ABRAMBURICA a cedat! Elevii de la şcolile profesionale îşi primesc bursele restante
  • Regulamentul privind organizarea excursiilor se însăpreşte. Profesorii vor da cu subsemnatul pentru siguranţa copiilor!

Ne puteți urmări și pe Google News