JOB-URILE în care angajaţii români au ajuns să fie plătiţi ÎN NATURĂ. Se întâmplă inclusiv la companiile mari!

JOB-URILE în care angajaţii români au ajuns să fie plătiţi ÎN NATURĂ. Se întâmplă inclusiv la companiile mari!

Efectele crizei fac unii angajatori să plătească o parte din salarii în produse. De la sucuri la mâncare cumpărată din anumite magazine până la bonuri de masă oferite în loc de venituri la care trebuie plătite taxe, sunt câteva dintre problemele reclamate de angajaţi români.

ANGAJAŢII DIN MAGAZINELE ALIMENTARE şi RESTAURANTE Ionela Bahmuş lucrează la un mic magazin alimentar din Berceni. "Patronul mai are alături de acest magazin şi un restaurant. Salariul meu în acte este de 1.300 de lei. Dar, de fapt primesc 500-600 de lei în mână. Apoi produse din magazin în jur de alţi 600-700 de lei şi în plus pot să mă duc de trei ori pe lună la restaurantul său însoţită şi să comandăm ceva din meniu", spune aceasta.

Daca e avantajos sau nu, analiza o face chiar Ionela. "Sincer nu-s mulţumită. Produsele din magazin sunt mai scumpe ca la un hipermarket. Ce iau de aici cu 500 de ei, iau de acolo cu 300 sau poate mai puţin. Poate la restaurant ma scot pe plus. Un meniu comandat de acolo ajunge la 60 de lei pentru doua persoane. Mi s-a spus din prima ca voi fi plătită aşa şi până să găsesc altceva îmi convine şi aici", ne mai spune aceasta. Produsele sunt în loc de creşteri salariale Şi personalul din industria ospitalităţii se pot trezi cu surprize. "Am doi bucătari la restaurant. Pe amândoi îi plătesc în acte cu salariul minim 700 de lei, la care au două mese pe zi, plus că seara pot lua ce vor acasă din mâncarea rămasă. În schimb, au un program destul de greu, trebuie să stea şi noaptea târziu dacă sunt clienţi", ne spune Bogdan, adminstratorul unui restaurant-bar din zona Unirii. AGENŢII de VÂNZĂRI "Primim între 300 şi 500 de lei pe lună în sucuri" Dacă vă gândiţi să vă angajaţi ca reprezentant vânzări, riscaţi să aveţi aceeaşi surpriză, plata în produsele pe care le promovaţi. "Lucrez ca reprezentat vânzări al unei mărci importante de răcoritoare. O parte dintre banii care ni se cuvin, între 300 şi 500 de lei lunar, îi primim în sucuri pe care trebuie să le vindem într-o formă sau alta: ori facem înţelegeri cu diverse magazine, ori luăm acasă şi dăm rudelor. Însă, acasă, nu poţi să bei la nesfărşit acelaşi suc", se plânge un agent de vânzări. În plus, pentru a nu plăti taxele către stat aceleaşi gen de firme oferă angajaţilor mult mai multe bonuri de masă decât prevede legea. O soluţie la lipsa de lichidităţi Cauzele pentru care angajatorii folosesc aceste sisteme de plată le explică un specialist în piaţa muncii: "În primul rând, fiecare firmă încearcă să-şi plătească salariaţii în produsele pe care le produc. Dacă e vorba de retail - alimente şi marfa din stoc, dacă e IT - au de obicei reduceri la produse de acest gen, dacă e şofer - are benzină, dacă se lucrează la un salon de înfrumuseţare - sunt astfel de tratamente. Dar şi modalitatea de a acorda bonuri de masă este tot o metodă de a se evita acordarea de bani în contul salariatului. Cauzele pentru care se aplează la aceste metode: în primul rând firmele - fie că e vorba de un magazin alimentar mic de la colţul străzii, fie de o companie renumită - nu au lichididăţi mereu, aşa că apelează la alte căi de a-şi recompense personalul. A doua ţine de faptul că în această perioadă de criză nu au loc majorări salariale - ba din contră. De obicei, de la an la an mai creşteau veniturile lunare ale oamenilor. Ca să nu rămână fără agajaţii deja pregătiţi, unii angajatori oferă un telefon, o excursie, un bilet la concert, mici atenţii".

Ne puteți urmări și pe Google News