Ultimii 33.000 de soldaţi americani trimişi de Obama în Afganistan s-au întors acasă

Ultimii 33.000 de soldaţi americani trimişi de Obama în Afganistan s-au întors acasă

Ultimii 33.000 de militari americani trimişi, suplimentar, începând cu 2009, de preşedintele Barack Obama în Afganistan, în cadrul strategiei de "presiune", au părăsit ţara asiatică, a declarat, aseară, un reprezentant al Departamentului american al Apărării.

Conform angajamentului luat de preşedintele american, militarii părăsesc Afganistanul, în contextul campaniei pentru prezidenţialele din noiembrie. În Afganistan, există în prezent aproximativ 68.000 de militari americani şi 40.000 ai Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan (ISAF), condusă de Alianţa Nord-Atlantică.

Această retragere, începută în luna iulie, intervine după 11 ani de conflict în care atacurile asupra ISAF de către soldaţi şi poliţişti afgani s-au intensificat, provocând 51 de morţi de la începutul lui 2012. Anunţând respectiva retragere, Barack Obama a explicat că misiunea întăririlor a fost de a descuraja atacurile talibane şi de a împiedica reinstalarea reţelei teroriste Al-Qaida în regiune. Operaţiunea a permis recucerirea zonelor sudice şi sud-vestice, însă talibanii şi-au intensificat operaţiunile în partea estică a ţării, la graniţa cu Pakistanul.

ISAF a început transferul de prerogative către forţele de ordine afgane în unele provincii şi urmează să părăsească ţara până la sfârşitul lui 2014, când armata şi poliţia afgane vor trebui să asigure securitatea întregii ţări

Ne puteți urmări și pe Google News