Ministrul Eduard Hellvig spune cum poate fi combătută evaziunea fiscală din turism
- Departamentul Economic
- 28 mai 2012, 12:01
Evaziunea fiscală din turism poate fi combătută prin urmărirea şi verificarea activităţii tuturor producătorilor de afaceri din acest domeniu, de la pensiuni până la hoteluri, a declarat, astăzi, la Timişoara, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Eduard Hellvig.
"Cred că ministerul are responsabilitatea să creeze o platformă pentru toţi producătorii de afaceri de turism, de la pensiuni până la hoteluri, un fel de platformă online de rezervare a locurilor de cazare, deoarece ministerul are această bază de date, şi prin crearea acestui sistem online de rezervări introducem două mecanisme. Primul, mecanismul de competitivitate între producătorii de business în turism; în al doilea rând, există o formă clară prin care putem vedea care sunt cheltuielile în zona de turism", a afirmat ministrul, citat de Agerpres.
Hellvig a adăugat că există instrumente legate de evaziune pe care le generează instituţiile abilitate, în speţă ANAF.
În opinia ministrului, câştigarea fidelităţii turiştilor pentru o anumită staţiune nu este posibilă atâta timp cât ceea ce găsesc la locul de destinaţie nu corespunde cu ceea ce apare în reclame.
Proiectele prioritare ale lui Hellvig
Eduard Hellvig a subliniat, într-o conferinţă de presă, faptul că pe agenda ministerului se regăsesc trei proiecte prioritare, cu aplicabilitate în scurt timp: reabilitare termică a locuinţelor, proiecte care vin în sprijinul localităţilor ce au clădiri istorice ce necesită reabilitare, iar pentru oamenii de afaceri - crearea infrastructurii necesare în parcurile industriale.
În ceea ce priveşte primul proiect, care ar putea începe din această toamnă, ministrul a precizat că în România se află astăzi 250.000 de apartamente construite între anii 1950-1990, care au probleme din perspectiva eficienţei energetice şi fiecare cetăţean suferă din această cauză.
România are la dispoziţie 150 de milioane de euro pentru reabilitări.
"Am generat un proiect care se va derula în cadrul MDRT, din care 50% din finanţare va fi acordată pe finanţare europeană, 30% de la bugetele de stat şi local, iar 20% ar trebui suportată de asociaţiile de locatari. La acest 20% căutăm soluţii prin care cetăţenii să nu aibă presiuni financiare majore, să poată suporta cota de participare şi să poată beneficia de acest program", a spus ministrul.
Referitor la proiectul de infrastructură care vizează reabilitarea clădirilor istorice, Hellvig a spus că atunci când se va investi în astfel de programe, se va investi în economia locală, generând locuri de muncă şi dezvoltare economică plus valoare la bugetele local şi naţional. Pe de altă parte, aceste obiective vor putea fi introduse în circuitul turistic.
Un alt proiect se referă la crearea infrastructurii de utilităţi (apă, canalizare, gaze şi electricitate) prin alocarea de fonduri guvernamentale de care vor putea beneficia autorităţile locale şi judeţene.
Primarii nu exploatează potențialul turistic
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului spune că primarii nu ştiu să-şi promoveze potenţialul turistic şi să exploateze ceea ce au.
Astfel, nu a fost promovat turismul de nişă, cum este cel cultural, Timişoara fiind unul dintre oraşele care au ratat un astfel de moment, prin nepromovarea turismului imagistic, acela de prim oraş al României din care a pornit Revoluţia din 1989.