O prezentatoare a unei televizuni din China a declarat că Filipinele sunt teritoriu chinez | VIDEO

O prezentatoare a unei televizuni din China a declarat că Filipinele sunt teritoriu chinez | VIDEO

O prezentatoare a televiziunii naţionale chineze a afirmat din greşeală că Insulele Filipine fac parte din China, vrând de fapt să se refere la reciful disputat Scarborough, a cărui suveranitate tensionează relaţiile dintre cele două ţări.

Gafa a fost comisă luni seară de He Jia, prezentatoare la CCTV, şi, de atunci, a făcut înconjurul internetului. Făcând cel mai probabil referire la reciful Scarborough, cunoscut sub numele de Insulele Huangyan în chineză, ea a declarat: “Ştim cu toţii că Filipinele sunt o parte integrantă a teritoriului Chinei. Este un fapt indiscutabil". Înregistrarea respectivă a fost retrasă de pe site-ul CCTV, dar era disponibilă astăzi pe alte site-uri.

În ceea ce-i priveşte, internauţii chinezi au profitat de ocazie pentru a-şi da frâu liber sentimentelor naţionaliste. “Această prezentatoare este formidabilă, o adevărată patrioată care anunţă lumea că Filipinele aparţin Chinei", potrivit unui microblogger având pseudonimul helenjhuang.

“De fapt, Filipinele au provocat probleme într-o manieră negândită. Dacă vor război, îi vom lovi", conform unui alt microblogger - kongdehua. “Dacă fiecare chinez ar scuipa o dată, am putea îneca Filipinele", a apreciat acelaşi internaut belicos.

Contactaţi de AFP, responsabil ai CCTV au refuzat să comenteze cu privire la gafa prezentatoarei şi nici nu au menţionat dacă postul de televiziune şi-a cerut scuze pentru aceasta.

Atunci când vorbesc despre conflicte teritoriale sau despre mişcările separatiste din Taiwan, Tibet sau Xinjiang, media oficiale chineze obişnuiesc să spună că “China exercită o suveranitate indiscutabilă" asupra acelor regiuni, notează AFP.

Tensiunile dintre cele două ţări pe tema suveranităţii asupra recifului Scarborough au escaladat în ultimele săptămâni după ce atât Beijingul cât şi Manila au trimis nave militare în zonă în încercarea de a se intimida reciproc. China a avertizat Filipinele să nu îi mai hărţuiască vasele de pescuit, subliniind că este pregătită pentru orice scenariu. <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/sAIVWll6kIQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News