Sindromul ”Chavez” se extinde în America Latină. După Argentina, și Bolivia expropriază o companie spaniolă

Sindromul ”Chavez” se extinde în America Latină. După Argentina, și Bolivia expropriază o companie spaniolă

Președintele Bioliviei, Evo Morales, a naționalizat divizia locală a unei companii de electricitate spaniole. Măsura vine după ce, recent, Argentina a decis să naționalizeze o companie petrolieră de la Buneos Aires, aparținând spaniolilor de la YPF.

Președintele Morales a ordonat, de asemenea, forțelor armate să ”preia controlul asupra direcției și administrației” companiei TDE în favoarea Întreprinderii naționale de Electricitate (ENDE). Deținută până în prezent în procent de 99,94% de grupul spaniol, TDE are aproape trei sferturi din rețeaua de transport de electricitate din Bolivia. Morales a afrimat că a decis să ia această măsură în onoarea poporului bolivian care luptă pentru a recâștiga controlul asupra resurselor naționale ale țării. El a precizat că a expropriat compania întrucât aceasta a eșuat să investească suficient în Bolivia. "Bolivia are nevoie de parteneri, nu de proprietari", a declarat preşedintele bolivian după ce a dispus ocuparea instalaţiilor TDE de către armată.

Televiziunile locale au difuzat imagini cu soldaţi care controlează accesul în sediul companiei.

Compania spaniolă de electricitate REE a cumpărat 99,94% din acțiunile celor de la TDE în 2002. Restul de 0,06% au rămas în administrarea angajaților bolivieni de la TDE. Luna trecută, Argentina a provocat un incident diplomatic, după ce a anunțat naționalizarea forțată a firmei petroliere YPF, filială a companiei spaniole Repsol. Spania a amenințat cu represalii guvernul de la Buenos Aires, calificând decizia drept ”arbitrară” și ostilă.

Ne puteți urmări și pe Google News