Racheta nord-coreeană s-a dezintegrat. Autoritățile comuniste admit eșecul operațiunii | VIDEO
- Simona Mătieș
- 13 aprilie 2012, 16:00
Racheta lansată de Coreea de Nord s-a dezintegrat la scurt timp după decolare, a anunţat, în această noapte, Ministerul sud-coreean al Apărării. Informația a fost confirmată, patru ore mai târziu, de oficialii de la Phenian.
UPDATE 5: NATO a condamnat tirul unei rachete efectuat de Coreea de Nord, care reprezintă o ”violare a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi minează eforturile în vederea unei reduceri a tensiunilor din Peninsula Coreeană”, relatează agențiile internaționale de presă.
”Tentativa Coreii de Nord de a lansa o rachetă a fost un eşec. Însă acest test reprezintă el însuşi o violare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi minează eforturile de reducere a tensiunilor şi creștere a transparenţei în Peninsula Coreeană şi în regiune”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.
UPDATE 4: MAE român îşi exprimă ”profunda îngrijorare” în legătură cu lansarea de către Republica Populară Democrată Coreeană a unui satelit, în ciuda mesajelor de îndemn la reţinere transmise de către comunitatea internaţională, şi îndeosebi de statele din zonă, după anunţul făcut de Phenian, în 16 martie 2012.
Lansarea rachetei purtătoare a satelitului nord-coreean constituie o încălcare a Rezoluţiei 1874 din 2009 a Consiliului de Securitate al ONU, prin care se interzice Coreei de Nord să efectueze orice lansare care foloseşte tehnologia rachetelor balistice. Totodată, lansarea are un impact negativ asupra stabilităţii regionale, păcii şi securităţii în regiune şi în lume şi este de natură să afecteze procesul de soluţionare a dosarului nuclear nord-coreean, precizează MAE, într-un comunicat remis EVZ.
Este în interesul stabilităţii regionale şi, în mod direct, al RPD Coreene, ca Phenianul să se abţină de la alte acţiuni care conduc la escaladarea tensiunii în Peninsula Coreeană, conchide sursa citată.
UPDATE 3: "Posibilitatea lansării unei alte rachete cu rază lungă de acțiune sau efectuarea unui test nuclear, ca și o provocare militară, pentru a consolida solidaritatea pe plan intern în Coreea de Nord, este foarte posibilă”, a avertizat un oficial al Ministerului Apărării de la Seul, într-o audiere în Parlament.
Cele două Corei sunt despărțite de cea mai militarizată graniță din lume și rămâne, tehnic, în război, după un armistițiu ce a pus capăt Războiului Coreean din 1953, precizează Reuters. UPDATE 2: Coreea de Sud caută bucați din racheta nord-coreeană care urma să lanseze un satelit pe orbită și care s-a dezintegrat în aer, pentru că acestea ar putea fi utile pentru a dezvălui mai multe secrete despre tehnologia militară a Coreei de Nord, relatează CNN. Racheta ar fi explodat în 20 de bucăți, care au căzut în mare. ”Am organizat o operațiune de recuperare a obiectelor căzute”, a declarat un oficial al Ministerului Apărării de la Seul, citat de BBC. UPDATE 1: Miniștrii de Externe din statele membre G8 au condamnat lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete, care încalcă Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU nr. 1695, 1718 și 1874. ”Lansarea rachetei pune în pericol pacea și stabilitatea în regiune, așadar cerem Coreei de Nord să se abțină de la astfel de acțiuni viitoare, de lansare a unor rachete cu tehnologie balistică, acțiuni ce ar agrava situația din Peninsula Coreeană”, se arată în declarația comună. ”Suntem gata să luăm în considerare, împreună cu alții, luarea unor măsuri care să răspundă acestor activități ale Republicii Democrate Coreene, care violează rezoluțiile Consiliului de Securitate și care cer un răspuns potrivit din partea ONU”, se mai spune în declarație.
În document se cere oficialilor coreeni să-și respecte angajamentele internaționale, să abandoneze armele nucleare și toate programele privind rachetele balistice, ”într-o manieră completă, verificabilă și ireversibilă”, să înceteze activitățile de îmbogățire a uraniului, care încalcă rezoluțiile 1718 și 1874 ale Consiliului de Securitate, și să facă pași concreți pentru denuclearizare. Phenianul a acceptat, în februarie, să-și înghețe parțial activitățile nucleare și să aplice un moratoriu testării rachetelor, pentru a primi ajutoare de hrană din partea SUA. Dar acordul a fost suspendat, în martie, când Coreea a anunțat planurile de a lansa racheta. Eșecul Coreei de Nord Coreea de Nord a recunoscut eşecul lansării rachetei sale, care urma să plaseze pe orbită un satelit de observaţie terestră, denunţat de SUA ca un test cu rachetă balistică.
”Republica Populară Democrată Coreeană a lansat satelitul său Kwangmyongsong-3, vineri, ora 7.38. Satelitul de observaţie a Pământului nu a reuşit să intre pe orbită”, a anunţat agenţia oficială KCNA, după o tăcere de mai bine de patru ore. ”Oamenii de ştiinţă, tehnicienii şi experţii examinează în prezent cauzele acestui eşec”, adaugă agenţia oficială de presă a Phenianului. Racheta s-a dezintegrat în zbor la scurt timp după decolarea de la Centrul Spaţial Tongchang-ri (nord-vest), situat la circa 50 de km de frontiera chineză.
Este pentru a treia oară când Coreea de Nord ratează plasarea pe orbită a unui satelit, după erorile similare din 1998 şi 2006. Temeri ale Japoniei, Coreei de Sud și SUA ”La câteva minute după lansare, racheta s-a dezintegrat în mai multe părţi”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Seul. ”Se pare că lansarea rachetei a eşuat'” a explicat el. ”Un dispozitiv nord-coreean a zburat pentru mai mult de un minut, înainte de a cădea în ocean”, a anunţat, azi, ministrul japonez al Apărării, la scurt timp după anunţarea de către Seul şi Washington a lansării unei rachete de către Coreea de Nord.
”Avem informaţii că un dispozitiv a fost lansat de Coreea de Nord. Acest dispozitiv a zburat, se pare, timp de mai mult de un minut înainte de a cădea în ocean”, a explicat Naoki Tanaka, într-o conferinţă de presă.
Reuniunea a puterilor mondiale
Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă, astăzi, pentru a discuta despre Coreea de Nord, după ce Phenianul a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune, a declarat un diplomat al ONU.
Diplomatul a subliniat că cei 15 membri ai Consiliului se vor întâlni ”pentru a decide etapele următoare după această lansare”, considerată de Statele Unite şi mai multe alte ţări drept un test deghizat de rachetă balistică. <iframe src="http://www.youtube.com/embed/wCBlmsFeNuk" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>