România se apropie de 5 stele la testele de siguranță. Ne mai punem o centură, de la Banca Mondială

România se apropie de 5 stele la testele de siguranță. Ne mai punem o centură, de la Banca Mondială

România intenționează să contracteze o linie de credit de 1 miliard de euro de la Banca Mondială, care să ne protejeze în cazul în care criza datoriilor suverane din Spania sau Italia s-ar înrăutăți.

Potrivit ministrului de finanțe Bogdan Drăgoi, citat de Agerpres, țara noastră este în discuții avansate pentru primirea acestei linii de credit, iar o pre-condiție este restructurarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Linia de credit nu ar urma să fie folosită, ci doar să fie păstrată ca o ”centură de siguranță” pentru cazul în care situația macroeconomică la nivel european se va înrăutăți. Mai avem un împrumut și un acord preventiv cu FMI ”Nu intenţionăm să tragem aceste fonduri, le vom păstra ca o rezervă pe fondul crizei economice, având în vedere ultimele ştiri din Spania şi Italia. Este bine să avem o astfel de rezervă, pe lângă alte credite”, a afirmat ministrul.

În afară de această linie de credit, România mai are un acord de tip preventiv încheiat anul trecut cu FMI și Comisia Europeană, în valoare de 5 miliarde de euro, iar în anul 2009 a împrumutat aproape 20 de miliarde de euro de la mai multe instituții internaționale, în frunte cu FMI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inițial, împrumutul din 2009 a fost văzut tot ca o centură de siguranță, dar pe parcurs o parte din bani au fost folosiți inclusiv pentru plata pensiilor și salariilor.