Financial Times explică de ce o duce economia României prost
- Raluca Florescu
- 8 aprilie 2012, 18:24
În cadrul Uniunii Europene România are cea mai redusă pondere a populaţiei urbane în total. Astfel, doar 53% dintre cetăţeni locuiesc la oraşe, în timp ce restul în mediul rural, ceea ce este şi o explicaţie a faptului că economia nu s-a dezvoltat foarte mult, scrie Financial Times.
După România, Grecia şi Portugalia sunt două ţări în care o pondere importantă a populaţiei se află în mediul rural, în condiţiile în care , în ambele ţări, doar 61% din cetăţeni locuiesc la oraş, potrivit statisticilor Naţiunilor Unite.
Spre comparaţie, în Franţa, una din cele mai importante puteri agricole din Europa, circa 86% din populaţie trăieşte în mediul urban.
Or, corelaţia dintre gradul de urbanizare şi PIB-ul pe cap de locuitor a fost una extrem de puternică cel puţin odată cu începutul revoluţiei industriale, scrie Financial Times. Ideea ca Grecia şi muncitorii de aici să se întoarcă la lucrul pământul este opusul modului în care societăţile industrializate au crescut nivelul venitului.
Întrebarea care se pune este umrătoarea: oare societăţile care se dezvoltă rapid au tendinţa de a crea zone urbane mai extinse sau procesul de urbanizare aduce după sine creşterea economică?
Oamenii care trăiesc în mediul rural au nevoie de unele motive pentru a îşi părăsi locuinţa. Acestea ţin de regulă de posibilitatea de a îşi găsi un loc de muncă sau cel puţin unul mai bine plătit. Odată ajunşi acolo, cel mai evident beneficiu este că trăiesc într-o mulţime de oameni, cu backgrounduri diferite, care schimbă idei şi generează viitoarea creştere.
Un exemplu concret. Detroit a devenit unul din cele mai importante centre industriale din lume în a doua jumătate a secolului 20, datorită industriei auto. Dar trebuie să ne aducem aminte că Detroit era unul din cele mai oraşe americane încă din secolul 19. Henry Ford l-a ales pentru a îşi construi prima uzină şi datorită numărului mare de mecanici care erau aici.
Aşadar, scrie Financial Times, procentul ridicat de fermieri din Grecia şi Portugalia este deopotrivă un simptom şi o cauză a stagnării economice: un simptom în sensul că industria nu a crescut suficient de repede pentru a atrage mai mulţi muncitori în centrele urbane şi o cauză în sensul că nici Grecia, nici Portugalia, nu au reuşit să profite de beneficiile densităţii populaţiei, în acelaşi mod în care au făcut-o alte state din Europa.