Medvedev dă liber la partide cu doar 500 de membri

Medvedev dă liber la partide cu doar 500 de membri

Președintele rus Dmitri Medvedev a semnat ieri o nouă lege care, oficial, are ca scop simplificarea înregistrării partidelor. Criticii acestui act normativ susțin însă că legea nu va face altceva decât să creeze ”haos”.

Un alt semnal clar trimis de Medvedev a fost că magnatul rus Mihail Hodorkovski, aflat în închisoare, nu va primi iertarea șefului statului.

Medvedev, care urmează să demisioneze luna viitoare, pentru a preda ștafeta lui Vladimir Putin, ales la scrutinul din 4 martie, a semnat noua lege în timpul unei întâlniri cu lideri ai opoziției, la care însă nu au participat organizatorii manifestațiilor anti Kremlin care au protestat în ultimele luni.

Noul act normativ va simplifica înregistrarea partidelor politice, urmând ca o formațiune să fie înregistrată dacă are cel puţin 500 de membri, şi nu 40.000 cât era necesar până acum, relatează site-ul EurActiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre contestatarii legii, Serghei Udatsov, liderul mișcării Frontul de Stânga, susține că multe partide vor apărea de-acum. ”Pentru că asta a și fost ideea autorităților - să inunde spațiul politic cu zeci de partide noi, pentru a crea haos”, a afirmat Udatsov pentru Reuters. Liderii opoziției care au boicotat întâlnirea cu Medvedev spun că scăderea numărului de membri la 500 va fi în avantajul partidului aflat la putere, în timp ce o opoziție formată din foarte multe formațiuni va fi mai ușor de manipulat. Președintele ales al Rusiei, Vladimir Putin, susține că vor exista însă unele bariere în cazul înregistrării partidelor, pentru a preveni crearea partidelor regionale naționaliste.