China: Condamnaţii la moarte nu vor mai fi obligaţi să îşi doneze organele

China: Condamnaţii la moarte nu vor mai fi obligaţi să îşi doneze organele

China nu îi va mai obliga pe condamnaţii la moarte să îşi doneze organele. Autorităţile de la Beijing au anunţat că vor renunţa, treptat, la această practică, urmând să instituie un sistem naţional al donării voluntare de organe.

Decizia Chinei vine după ce numeroase asociaţii de apărare a drepturilor omului au criticat ani la rând guvernul de la Beijing că face presiuni asupra deţinuţilor condamnaţi la moarte să îşi doneze organele, după ce sunt executaţi. De altfel, autorităţile ţării cu cea mai mare populaţie din lume au recunoscut că statul chinez a depins în toţi aceşti ani de executarea condamnaţilor, care, benevol sau nu, au asigurat o bază importantă de organe pentru cetăţenii bolnavi. Deşi activiştii pentru drepturile omului susţin că organele deţinuţilor sunt prelevate fără acordul acestora, responsabilii chinezi spun că nu se ating de niciun fir de păr din capul condamnaţilor fără a avea înainte consimţământul lor referitor la donarea organelor. Nu de puţine ori însă refuzul autorităţilor de a le preda rudelor cadavrele celor executaţi a alimentat suspiciunile legate de ceea ce se întâmplă cu cei morţi.

Traficanţii oferă "marfă" îmbogăţiţilor

Nimeni nu poate spune însă că noul sistem va funcţiona, încurajând donarea voluntară. Din cauza convingerilor religioase, a tradiţiilor şi neîncrederii în sistemul medical, donarea de organe din proprie iniţiativă este aproape inexistentă în China, chiar dacă aproximativ 1,5 milioane de chinezi au nevoie, anual, de transplant. Cifrele guvernului arată că doar 10.000 dintre aceştia ajung la transplant. Tot statisticile arată că 65% dintre transplanturile din China se fac cu organe ale condamnaţilor la moarte, conform organizaţiei Amnesty International.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste condiţii,  piaţa neagră a traficului de organe a înflorit, iar mulţi dintre chinezii bolnavi dar şi foarte bogaţi îşi permit să dea oricât pentru a-şi prelungi viaţa. Agenţia de stat China Daily susţine că traficanţii de organe vând un rinichi cu suma aproximativă de 29.000 de dolari, iar doritorii sunt numeroşi. Traficanţii nu se tem nici măcar de interdicţia aplicată de guvern în 2007 privind  comerţul cu organe.

Împuşcare sau injecţie letală Beijingul preferă să nu spună nimic despre numărul execuţiilor din această ţară, însă o grupare pentru drepturile omului cu sediul în San Francisco susţine că în 2011 au fost ucişi în jur de 4.000 de deţinuţi condamnaţi la moarte. Rata celor care primesc pedeapsa capitală în China este mai mare decât în orice alt stat din lume în care se aplică această sentinţă, afirmă activiştii din Dui Hua Foundation. Comparativ cu China, în SUA au fost executaţi anul trecut 43 de oameni, potrivit  organiaţiei cu sediul la Washington "Death Penalty Information Center". Regimul comunist din China aplică pedeapsa cu moartea pentru 55 de infracţiuni, începând de la furt şi infracţiuni economice şi mergând până la crime împotriva statului şi contrabandă cu animale rare. Cele mai comune metode de executare rămân împuşcarea şi injecţia letală.