Cea mai bătrână mamă din Marea Britanie: "A fost o greşeală să nasc la 57 de ani"

Cea mai bătrână mamă din Marea Britanie: "A fost o greşeală să nasc la 57 de ani"

Sue Tollefsen a născut-o, în 2008, la vârsta de 57 de ani, pe micuţa Freya, devenind cea mai bătrână proaspătă mămică din Marea Britanie. Acum, profesoara pensionară spune că regretă că şi-a născut fiica la o vârstă atât de înaintată.

Tollefsen le-a spus ziariştilor de la "Daily Mail" că, la un moment dat, nu a fost în stare, săptămâni la rând, să aibă grijă de fiica ei, din cauza unei boli. Femeia are acum 61 de ani şi, chiar dacă este fericită să o aibă pe Freya, spune că nu a procedat corect faţă de copil să-l aducă pe lume, când alte femei se pregătesc să devină bunici. Înainte de Crăciun, Sue Tollefsen a fost diagnosticată cu o boală gravă a sângelui. Săptămâni întregi, britanica a avut nevoie de spitalizare şi de tratament, situaţie care nu i-a permis să o îngrijească pe fiica ei. Recent, medicii i-au dat o veste bună, iar boala i s-a ameliorat. Cu toate acestea, britanica a recunoscut că, odată cu această boală, a realizat că, la această vârstă, ar putea muri în orice clipă.

Tocmai de aceea, le sfătuieşte pe femei să nu mai aibă copii după ce au trecut de 50 de ani. "Este adevărat că, întreaga viaţă, învăţăm din greşeli. A mea a fost că nu am născut-o pe Freya mai devreme. După ce m-am îmbolnăvit, starea mea de sănătate s-a deteriorat atât de mult încât am crezut că voi muri. M-am gândit încontinuu la Freya şi, pentru prima oară, am înţeles că e posibil să nu mai fiu lângă ea. Dacă aş fi complet sinceră, aş spune că vârsta de 50 de ani ar trebui să fie limita pentru femeile care vor să nască". A ignorat criticile şi a devenit mamă la 57 de ani

Sue Tollefsen era o profesoară trecută de 55 de ani când s-a decis să devină mamă. După tratamente costisitoare şi cu ajutorul tehnicii de fertilizare in vitro, cu sperma partenerului ei şi cu ovule de la o donatoare, a născut-o pe Freya în noiembrie 2008. Multe voci critice i-au reproşat că este prea bătrână pentru a deveni mamă, însă, la acea vreme, Tollefsen spunea că nu are regrete şi că ar mai face un copil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul trecut, cuplul s-a despărţit, iar profesoara pensionară îşi creşte fiica singură. "La vârsta mea obosesc destul de repede, mai ales după boala pe care am avut-o. La 57 de ani, când am născut-o pe Freya, mă simţeam plină de energie. Aveam senzaţia că voi rămâne în formă şi sănătoasă pentru totdeauna. Sper să apuc să o văd pe Freya studentă şi căsătorită. Aceasta este unica mea doriţă", a mai spus Sue Tollefsen. Românca Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din lume Tot profesoară a fost şi Adriana Iliescu, care, în anul 2005, la vârsta de 66 de ani, a născut-o pe Eliza. A devenit atunci cea mai bătrână mămică din lume şi a intrat în Cartea Recordurilor. Românca şi-a menţinut titlul timp de trei ani. În 2008, o femeie din India, în vârstă de 70 de ani, a născut gemeni.