Sarkozy și-ar fi finanțat campania electorală din 2007 cu banii lui Gaddafi. Câți bani a primit de la colonelul libian

Sarkozy și-ar fi finanțat campania electorală din 2007 cu banii lui Gaddafi. Câți bani a primit de la colonelul libian

Președintele francez Nicolas Sarkozy ar fi primit 50 de milioane de euro de la fostul lider libian, colonelul Gaddafi, pentru finanțarea campaniei electorale din 2007, când a candidat la Elysee.

Dezvăluirea făcută, astăzi, la Paris, dovedește încă o dată un lucru despre care presa a mai scris: faptul că cei doi foști aliați au avut un aranjament financiar ilegal, care l-a propulsat pe Sarkozy la putere, în urmă cu 5 ani, scrie ”Daily Mail”.

O notă de informare guvernamentală, publicată de Mediapart, un site web de investigații foarte respectat, indică vizitele numeroase pe care Sarkozy le-a făcut în Libia, alături de apropiați, cu scopul securizării finanțării.

Una dinte deplasări, conform notei menționate, a avut loc la 6 octombrie 2005, reușind ca această ”campanie de finanțare a lui NS (Nicolas Sarkozy)” să fie ”rezolvată complet”. La vremea respectivă, Sarkozy era ministru de interne, cu ambiții prezidențiale. El strângea bani pentru campania electorală, deși finanțarea, din partea unui tiran, încalcă legea finanțării politice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mediapart susține că suma de 50 de milioane de euro, despre care se vorbește în notă, a fost spălată prin conturi bancare din Panama și Elveția. Contul din Elveția ar fi fost deschis pe numele surorii lui Jean-Francois Cope, liderul partidului lui Sarkozy (UMP) considerat mâna dreaptă a președintelui. Banii ar fi fost distribuiți printr-un traficant de arme, numit Ziad Takieddine, care a fost folosit ca om de legătură între colonelul Gaddafi și politicienii francezi.

Informațiile făcute publice azi de Mediapart vin după ce, anul trecut, unul dintre fiii lui Gaddafi, Saif-Al Islam Gaddafi, susținea că Libia a finanțat campania de alegere a lui Sarkozy. Primele semne de întrebare au apărut însă când colonelul Gaddafi a fost primit cu onoruri, în timpul unei vizite de stat, la Paris, la finele lui 2007. Sarkozy l-a numit atunci ”liderul frate” și chiar i s-a permis să își instaleze renumitul cort, în care stătea, lângă Palatul Elysee. Fostul lider libian a fost prins în orașul său natal, Sirt, și ucis de rebelii libieni, în octombrie 2011. Rebelii au susținut că Gaddafi a fost ucis după ce a fost prins într-un schimb de focuri, însă imaginile au demonstrat că a fost vorba de o execuție.