PRIMA CONFERINȚĂ A MINISTRULUI DE FINANȚE: Am putea reveni în recesiune
- Ana Bâtc ă
- 9 martie 2012, 14:18
"Vrem să mărim veniturile populaţei dar nu vrem să repetăm ce s-a întâmplat în anul 2008", a spus astăzi Bogdan Drăgoi, ministrul de Finanţe, în prima conferință pe care o susține de la învestirea sa în această funcție.
Potrivit acestuia, impactul bugetar al creşeterii salariilor cu 16% de la 1 iunie este de aproximativ două miliarde de lei. Opiniile legate de majorarea salariilor sunt diferite în rândul politicienilor şi finanţistilor. Astfel, astăzi europarlamentarul Theodor Stolojan a declarat că o majorare a salariilor bugetarilor cu mai mult de 5% în 2012 ar fi posibilă, deşi puterea de cumpărare a românilor a scăzut, în ultimii trei ani, cu până la 16%.
Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, susţine că majorarea salariilor cerută de preşedintele Băsescu nu e posibilă în condiţiile în care evoluşia economiei este sub aşteptări. Creștem salariile sau scădem CAS? Impactul reducerii CAS cu cinci puncte procentuale asupra bugetului ar fi de circa 2,3 miliarde de lei, potrivit ministrului de Finanţe, Bogdan Drăgoi.
Pe de altă parte, impactul bugetar al creşterii salariilor bugetarilor cu 16% de la 1 iunie este de aproximativ două miliarde de lei, a spus ministrul.
Zilele trecute, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a spus că ar fi posibilă o reducere a CAS între 3 şi 5 procente, dacă veniturile din eradicarea evaziunii şi eficientizarea companiilor de stat o vor permite.
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu spunea tot zilele trecute că trebuie găsite soluţii ca salariile bugetarilor să revină la nivelul de dinanintea tăierii din 2010. Revenim în recesiune
"Tehnic, am putea reintra în recesiune în trimestrul 1, deoarece va fi o scădere față de trimestrul patru din 2011, din cauza vremii", a mai spus Drăgoi. Acesta a explicat că, în luna februarie, din cauza vremii nefavorabile, se va vedea o scădere a veniturilor, având în vedere că a existat "un blocaj în transferul mărfurilor".
Drăgoi a precizat, însă, că scăderea veniturilor din februarie a fost cauzată de acest blocaj, și nu de scăderea productivității sau a cererii.
În termeni tehnici, două trimestre succesive de scădere față de trimestrul anterior înseamnă intrarea economiei în recesiune. În ultimul trimestru din 2011 economia a scăzut cu 0,2% față de trimestrul anterior. Bogdan Drăgoi estimează că, pe primul trimestru din 2012 față de primul trimestru din 2011, România va avea o creștere economică de 1,5%-2%.
Legat de managementul companiilor de stat, Drăgoi a spus că a fost demarată procedura pentru management privat la Loteria Română, ”atât la conducere, cât și la board”. ”Vreau să obțină mai mult: creșterea cotei de piață și a profitabilității”, a completat ministrul.