„Haaretz”: Alegerile din Iran au slăbit puterea lui Ahmadinejad și l-au întărit pe ayatollahul Khamenei

„Haaretz”: Alegerile din Iran au slăbit puterea lui Ahmadinejad și l-au întărit pe ayatollahul Khamenei

Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din Iran indică faptul că președintele Mahmoud Ahmadinejad a pierdut, așa cum se aștepta, un mare număr de susținători. Mulți dintre aliații săi au fost înlocuiți de alți conservatori care aparțin taberei rivale.

Presa iraniană a lăudat ieri participarea masivă la vot, în ciuda apelurilor grupărilor reformatoare de boicotare a alegerilor, scrie, într-un comentariu pe tema scrutinului de vineri, ziarul israelian „Haaretz”. Înaintea scrutinului, regimul iranian a încercat din nou să sublinieze importanța votului, în condițiile ”perioadei critice” pe care o traversează Iranul. Până și soția unuia dintre cercetătorii nucleari uciși a făcut parte din această campanie. Iar ayatollahul Makarem Shirazi, unul dintre cei mai importanți clerici din Iran, a publicat o fatwa (o opinie pe teme religioase), care spune că toți cei ce nu au votat au săvârșit un păcat. Nu a existat nici un candidat din tabăra reformistă, precum doi dintre liderii acesteia, Mir Hossein Mousavi și Mehdi Karroubi, care să nu fi fost în arest la domiciliu pentru mai mult de un an. Fostul președinte Mohammad Khatami a luat parte la alegeri, dezamăgindu-i pe mulți din opoziție, așa cum, de altfel, a făcut și rivalul ghidului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, fostul președinte Akbar Hashemi Rafsanjani scrie ziarul israelian.

Cu toate acestea, rezultatele nu reprezintă o surpriză - Khamenei a plănuit să îl țintească politic pe Ahmadinejad. Unul dintre incidentele care au făcut ca tensiunile să escaladeze a fost demersul lui Ahmadinejad de a-l demite pe ministrul informațiilor, pe care Khamenei dorea să îl mențină în acest post.

Cotidianul susține însă că, în ciuda informațiilor apărute în Occident, bătălia politică desfășurată la aceste alegeri parlamentare nu a fost cea dintre tabăra lui Ahmadinejad și cea a lui Khamenei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dimpotrivă, ambele tabere rivale și-au concentrat atenția pe ”eliminarea” politică a lui Ahmadinejad, amândouă fiind susținătoare înfocate ale lui Khamenei: una este ”Frontul Unit al Conservatorilor”, ce include unii dintre cei mai cunoscuți politicieni, precum ayatollahul Mohammad Reza Mahdavi Kani. Lista membrilor acesteia  îi include și pe președintele Parlamentului de la Teheran, Ali Larijani, și pe primarului capitalei iraniene, Mohammad-Bagher Ghalibaf, ambii fiind considerați cei mai înverșunați rivali ai lui Ahmadinejad.

A doua tabără, ”Stabilitatea Frontului Revoluției Islamice”, este locul în care s-au adunat cei mai extremiști și mesianici politicieni, conduși de ayatollahul Mohammad Taqi Mesbah Yazdi.

Ambele tabere sunt pe aceeași lungime de undă în privința programului nuclear al Iranului și a opoziției față de Ahmadinejad și adjuncții lui. De asemenea, amândouă acceptă conducerea lui Khamenei.