Singurii eroi ai acestor zile: copiii care fac 12 km prin ger până la şcoală

Singurii eroi ai acestor zile: copiii care fac 12 km prin ger până la şcoală

30 de copii din Ulma (Suceava) fac 6 km dus şi 6 km întors la -20 de grade.

În multe localităţi din zona de munte a judeţului Suceava, copiii merg pe jos distanţe de până la 10-12 kilometri pentru a ajunge la şcoală, deşi afară e un ger năprasnic. În comuna Ulma, de exemplu, sunt aproximativ 30 de elevi care fac zilnic 12 kilometri pe jos, din cătunul Ghicea, unde locuiesc, până la şcoala la care învaţă, în satul Lupcina, şi invers. 6 kilometri spre şcoală, 6 spre casă.

„Merg săracii cum pot dar ajung la şcoală”

Primarul comunei, Mircea Ihnatiuc, povesteşte că mulţi dintre copii pleacă de acasă cu noaptea în cap pentru a ajunge la şcoală la ora 9.00, iar la ora 14.00 sau 15.00, când se termină cursurile, o iau înapoi spre casele lor. Afară sunt temperaturi de -20 de grade, însă micuţii cu ghiozdane în spate reuşesc să ajungă la ore. „Părinţii îşi trimit copiii la şcoală şi aşa. Nu avem absenteism masiv. Mai merg cu căruţele, cu săniile, atât cât se poate, merg apoi pe jos, săracii de ei, dar ajung la şcoală”, explică primarul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un singur microbuz şcolar nu face faţă

În comuna Ulma există un singur microbuz şcolar, însă, explică primarul Ihnatiuc, nu face faţă să-i ia pe toţi elevii. „Cu o singură maşină transportăm zilnic, în câteva curse, mai mult de 50 de elevi de la Costileva, Nisipitu”. Nici cei care merg cu microbuzul la şcoală nu au scăpat de drumul pe jos. Mulţi dintre ei sunt nevoiţi să meargă cât doi-trei kilometri, pentru a ieşi la drumul principal, de unde să fie preluaţi de microbuzul şcolar.

Şi în comuna Izvoarele Sucevei, sunt elevi din clasele gimnaziale care străbat şi până la zece kilometri pe jos pentru a ajunge la şcoală. Şi în comuna Muşeniţa, elevii au de mers pe jos aproape un kilometru până ce ies la drumul principal, pe unde trece microbuzul şcolar. Dacă nu ajung la timp, trebuie să meargă pe jos până la şcoala aflată la o distanţă de câţiva kilometri.