Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, în ultima ședință, continuarea aplicării controversatului program care stabilește volumul optim de muncă al judecătorilor.
Pe scurt, este vorba de stabilirea unui punctaj maxim pentru fiecare complet de judecată. Dacă ștacheta este depășită, programul aleatoriu de stabilire a termenelor, ECRIS, amână automat primul termen al procesului. Instanțele care au pus în practică acest program consideră că acesta ”a determinat creșterea calității actului de justiție, prin aceea că judecătorii au avut la dispoziție mai mult timp pentru studierea cauzelor, a legislației naționale și a jurisprudenței interne și comunitare”.
Termen de un an
În același timp, au existat unele instanțe mari din țară în cazul cărora s-a stabilit că implementarea acestei ”norme” de muncă a condus la prelungirea excesivă a primului termen de judecată. ”Primul termen acordat fiind uneori chiar mai mare de șase luni”, se arată în documentele CSM. Cu titlu de exemplu, un banal proces civil având ca obiect pretenții, în cazul unor instanțe mari din țară este înregistrat în ianuarie 2012, primul termen al acestuia este stabilit fix peste un an!
Tehnica lenevirii pe bani mulți Până de curând acest lucru era posibil deoarece responsabilii de instanțe dădeau câte un număr nou de dosar în cadrul aceleași spețe, lucru care creștea artificial numărul dosarelor de judecat. Ca o consecință, apăreau întotdeauna noi cereri pentru alocarea de resurse suplimentare pentru a face față situației ”imposibile”.
Peste voia șefului În proiectul prin care a câștigat funcția de președinte al CSM, Alina Ghica arăta că, dacă va fi aleasă, va propune modificarea programului ce normează munca judecătorilor, în funcție de mai multe variabile. Cu toate acestea, Plenul CSM a votat continuarea controversatului program și în 2012. Cum se va împaca această adevărată tergiversare legală cu prevederile noului Cod Civil potrivit căruia niciun prim termen de judecată nu poate depăși 20 de zile, nici CSM nu știe. Cert este că s-a votat pentru continuarea acestui program până la finalizarea unui proiect al Băncii Mondiale, aflat deja în derulare și care tratează aceeași temă.