TOP 300 CAPITAL Femei de succes

TOP 300 CAPITAL Femei de succes

Timpul a demonstrat că femeile pot fi , în afaceri, egale bărbaților: au carismă, idei originale și soluții la orice problemă. Pe scurt, conduc afaceri de zeci sau chiar sute de milioane de euro peste tot în lume și au mii de angajați. Iar România nu face rabat.

O trecere rapidă în revistă a celor mai importante femei din businessul autohton scoate la lumină domenii din cele mai diverse: de la industrie și farma până la publicitate și beauty. Oricum ar fi – implicate în afaceri de familie sau controlând 100% dintr-o companie – zece românce cu spirit antreprenorial ocupă pagini importante în TOP 300 Capital. Cumulat, averile lor depășesc un miliard de euro, anul trecut, cea mai mare fiind de 250 milioane de euro. Mult? Puțin? Depinde din ce unghi privești. Un lucru este clar: unele dintre acestea s-au retras demult din România.

Farmacia inimii

Anca Vlad a construit o carieră de antreprenor cu efort și stăruință. Economist, specialist în marketing, a fondat Fildas, societate axată pe activitatea de distribuție a medicamentelor, imediat după Revoluție. Pe parcursul a 22 de ani, Grupul Fildas-Catena a consemnat un avans permanent al cifrei de afaceri, de la un exercițiu financiar la altul, până la 345 de milioane de euro în 2013, depășind obstacolele legate de finanțare. „Avem un renume foarte bun pe piața internă și internațională”, spune Anca Vlad, prezentă în Top 300 Capital cu o avere de 135 milioane de euro. Brand-ul Catena numără în prezent peste 500 de unități la nivel național, ce reunesc 3.200 de angajați și 1.200 de farmaciști profesioniști. Numărul de clienți fideli Catena este de peste 2,5 milioane, conform cardurilor eliberate pentru toate categoriile de vârstă.

Doamna vinurilor

Luchi Georgescu deține Meda, unul dintre principalii jucători pe piața românească a mezelurilor, care în 2013 a avut afaceri de aproape 23 de milioane de euro. O altă companie mare controlată de femeia de afaceri este producătorul de vinuri Vincon. După investiții care au însumat de-a lungul anilor aproape 50 milioane de euro, compania a ajuns să dețină în proprietate aproximativ 1.300 de hectare de viță-de-vie și în concesiune încă aproximativ 300 de hectare în podgoriile Odobești, Cotești, Panciu și Huși. Vincon are 11 crame, printre care și renumitele Paradis și Beciul Domnesc. În pivnițele și cramele companiei sunt așezate ordonat pe rafturi, sau stocate în rezervoare de inox, vinarsuri puse la învechit sau zeci de mii de sticle de vin din Crama Domnească. Luchi Georgescu mai deține o companie de construcții, precum și două hoteluri în stațiunea Venus.

Cuceresc lumea cu softul

Măriuca și Florin Talpeș controlează o companie care activează pe șase continente și se declară îndrăgostiți complet de România. Familia Talpeș este o prezență constantă în Top 300 Cei mai bogați români, iar dacă alți milionari din clasament au deschis cu timpul alte firme, Florin (58 ani) și Măriuca (51 ani) au aceleași companii cu care au apărut în prima ediție. Familia Talpeș controlează majoritatea acțiunilor în grupul Bitdefender și este acționară la Intuitext și Softwin. Bitdefender activează pe șase continente, iar tehnologiile companiei sunt folosite de 500 de milioane de oameni. În timpul liber, cei doi soți dansează, fac drumeții pe munte și merg în vacanțe în Italia. „Eu și soția mea dansăm vals lent, tango, vals vienez, slow fox, quick step de patru-cinci ori pe săptămână și cam o dată pe lună mergem la concursuri internaționale, în afara României”, a spus, pentru Capital, Florin Talpeș.