Lucruri misterioase din viața lui Dinu Patriciu. Primele dosare penale în care liberalul a trebuit să dea declarații

Lucruri misterioase din viața lui Dinu Patriciu. Primele dosare penale în care liberalul a trebuit să dea declarații

O bătrână dispărută fără urmă de pe o proprietate vizată de Patriciu pentru un proiect imobiliar și un dosar cu valută falsă se afl ă printre aspectele întunecate ale vieții miliardarului.

Ca să vedeți cum e viața de ziarist! În anul 1994, ziarul „Adevărul”, cu simpatii clare pentru politica dusă de partidul lui Ion Iliescu, nu scăpa nici o ocazie să-i atace pe liberali și țărăniști. Dinu Patriciu era unul dintre liderii liberali importanți în acea perioadă și mai puțin amestecat în afaceri ca acum. Chiar dacă părăsise PNL în urma unei dispute cu Radu Câmpeanu și înființase împreună cu prietenul său Călin Popescu-Tăriceanu PNLAripa Tânără, Patriciu era un politician spre care ochii presei erau ațintiți, iar ziarul „Adevărul” (mai ales în perioada în care a fost condus de Darie Novăceanu) îl taxa ori de câte ori se ivea ocazia.

Nimeni, nici chiar Dinu Patriciu nu s-a gândit atunci că, în anul 2006, liberalul va deveni proprietarul gazetei care l-a criticat și acuzat cu virulență.

Nici eu nu m-am gândit că voi ajunge vreodată să lucrez într-un trust de presă – Adevărul Holding - al cărui proprietar e Dinu Patriciu. Am plecat după șase ani de muncă zi-lumină din cauză că patronul nu mai avea bani să ne plătească salariile. Era începutul anului 2012 și Dinu Patriciu se scufundase în datorii, deși ziarele trustului – „Click!” și „Adevărul” – erau în topul vânzărilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

De aceea spun că-i imprevizibilă viața de ziarist! Trebuie să mai precizez că, în cei șase ani în care am fost redactorșef adjunct și director de proiect la Click!, nu am vorbit niciodată cu Dinu Patriciu între patru ochi. Nici nu cred că știa că exista în holdingul lui jurnalista care a scris, cândva, în ”Tineretul liber” și în ”Evenimentul zilei”, despre implicarea sa într-un dosar privind dispariția misterioasă a unei bătrâne, despre imperiul imobiliar pe care începuse să-l clădească, despre scandalul de la Patinoarul Floreasca și despre multe altele.

Sau poate că știa, fiindcă în 1994 făcusem cu el un interviu lung despre acuzația de crimă care plana asupra sa. Un astfel de episod e cam greu de uitat, nu?

Suspect într-o dispariție ca în „Cazul Elodia”

Povestea acelei dispariții suspecte, pe care polițiștii judiciariști de la Secția 2 o bănuiau a fi o crimă, am documentat- o la începutul anului 1992, ca reporter de investigații la ziarul ”Tineretul liber”. O întâmplare extrem de dubioasă, un dosar care a rămas ani mulți cu ”autor necunoscut” și așa a și fost clasat. Aș putea să spun acum că a fost primul caz ”Elodia”.

Patriciu, prin firma sa Alpha Construct, începuse să cumpere case în zona de nord a Capitalei, pe str. Școala Herăstrău. El și oamenii lui intenționau să construiască niște blocuri și aveau nevoie de o suprafață compactă și mare. La numărul 14 erau proprietari soții octogenari Alexandru și Emilia Năstase. N-au vrut să vândă, deși Dinu Patriciu cumpărase terenurile și imobilele de la numerele 12 și 16 și le oferise un preț bun. Se ajunge la o înțelegere cu bătrânul și, în 14 noiembrie 1991, se întocmește o hârtie prin care soții Năstase se obligă să vândă după ce va fi întocmit un contract în care se va preciza prețul terenului (57 dolari/mp) și faptul că familia va primi o casă în strada Bucegi nr. 50, unde să se mute. La scurt timp, pe 8 decembrie 1991, bătrânul Năstase moare, iar peste zece zile, soția sa dispare subit de la domiciliu. În acea zi de 8 decembrie a avut loc și un mic incendiu, sesizat pompierilor de un vecin. Emilia Năstase nu era acasă și nici nu a mai apărut vreodată de atunci.

Ancheta polițiștilor a stabilit că femeia fusese căutată în zilele de după incendiu de un nepot, însă acesta nu s-a îngrijorat că lipsea de acasă și nu a anunțat atunci poliția. A făcut-o, după o lună, în ianuarie 1992, un partener de afaceri a lui Patriciu. Acesta a declarat că a căutat-o pe bătrână prin spitale și la morgă, fiindcă firma Alpha Construct voia să intre în posesia terenului.

Bănuielile polițiștilor veneau și din faptul că, nu după mult timp, Patriciu a convins rudele soților Năstase să demoleze casa și să le dea terenul, deși nu exista niciun certificat de deces și, deci, nicio succesiune la moștenire nu fusese demarată. Anchetatorii credeau că incendiul a fost provocat ca să șteargă urmele, însă nu au avut cum să probeze implicarea vreunei persoane. Nici Emilia Năstase nu a mai fost găsită vreodată, nici vie, nici moartă.

Trei ani mai târziu, în 1994, când am făcut un interviu cu Dinu Patriciu pentru „Evenimentul zilei”, a încercat să mă convingă, reluând în amănunt povestea, că el n-a fost implicat în această dispariție și că, din contră, firma sa a fost prejudiciată prin amânarea demarării lucrărilor la ansamblul de locuințe. Nu-i făcea plăcere să se justifice, nici nu o mai făcuse până atunci în vreun interviu și cred și azi că numai faptul că relatarea apăruse și în „Evenimentul zilei”, odată cu închiderea cercetărilor, l-a făcut să reacționeze. Blocurile ce urmau să fie ridicate pe Școala Herăstrău, numerele 12-16, sunt și acum rămase la stadiul de proiect pe un teren lăsat în paragină.

Picat în dosarul cu valută falsă de la „Le Baron”

Tot în anul 1994 îmi amintesc că a existat o descindere în forță a polițiștilor la Patinoarul Floreasca în urma căreia s-a descoperit multă valută falsă. Am aflat că patinoarul avea noi proprietari, o firmă germană și firma Alpha Construct, a lui Dinu Patriciu și a fratelui său. Am publicat știrea, seacă, fără nici un fel de comentarii, fiindcă informațiile încă ne lipseau. „Adevărul” de a doua zi a ieșit pe piață acuzândul pe liderul liberal. Am aflat apoi de la o sursă credibilă din Poliție că locația era în folosința exclusivă a celor de la firma germană – Le Baron și că Patriciu n-are nici un amestec în povestea cu valuta falsă. Am mers și la biroul deputatului Dinu Patriciu, împreună cu colegi de la „Adevărul”, iar omul ne-a prezentat acte și ne-a dat explicații. Credibile în opinia noastră, a celor de la EVZ, de neluat în seamă în opinia ziariștilor de la „Adevărul”. Atunci, Ion Cristoiu, directorul publicației, a decis să prezentăm faptele, documentele și concluziile noastre, spunându-ne că nu e normal să asistăm la un linșaj mediatic fără să comunicăm cititorilor noștri cum stau lucrurile. Dinu Patriciu a dat declarații la Poliție, însă nu a fost inculpat în acel dosar cu valută niciodată.

Ultimul mister: A murit în alt spital decât cel indicat de familie

Până și dispariția lui Dinu Patriciu din această lume a căpătat o urmă de mister și îndoială. În mediul online, la comentariile de pe site-uri și pe paginile de Facebook, mulți, foarte mulți cititori îți exprimă suspiciunea cu privire la decesul omului de afaceri, la Londra. Neîncrederea a apărut după ce o știre a postului Antena 3 a relatat faptul că, în ultimul an, Dinu Patriciu nu a mai fost internat în spitalul londonez ”Royal Free”, comunicat de familie.

Corespondenta Antenei 3 a mers la clinica londoneză, iar medicii i-au declarat că nu știu nimic despre pacient. Reportera a revenit a doua zi cu o completare a informației, spunând că Patriciu a fost internat, înainte de a muri, într-un spital de fizioterapie, situat în apropierea celui precizat în mesajul familiei. La ”Royal Free”, a spus corespondenta Antenei 3, Dinu Patriciu făcea tratament doar din doi în doi ani. Posibil adevărat, dar în contradicție cu declarația lui Sorin Roșca Stănescu, care susține că l-a vizitat la celebrul spital londonez și că, ulterior, când l-a sunat la telefon pe Dinu Patriciu, acesta se afla în clinica de fizioterapie. Jurnalista de la Antena 3 nu a revenit cu precizări și de la această clinică unde s-a produs decesul, așa că lucrurile au rămas neclare, mărind neîncrederea publicului.

Nici cu înmormântarea lucrurile nu au fost prea clare. S-a spus că va fi înhumat la Londra, apoi că va fi incinerat, iar acum s-a anunțat că funeraliile vor avea loc la București, la cimitirul Bellu, acolo unde e înmormântat și tatăl lui Dinu Patriciu. Chiar să-și fi dorit acest miliardar al țării să lase în urma lui o suită de mistere legate de viața lui, de avere și de moarte? Posibil, fiindcă l-am auzit spunând, într-un interviu filmat, că i-a plăcut „al naibii” să se joace!