Veniturile statului continuă să fie slabe, potrivit execuției pe primele cinci luni. Din supra-acciza de 7 eurocenți, Guvernul nu încasează mai nimic.
Va fi tot mai greu ca statul să găsească cele cinci miliarde de lei de care are nevoie pentru a susține, la anul, scăderea CAS.
În timp ce „taxa pe stâlp” a adus la buget mai mult decât suma scontată, veniturile din impozite pe salarii și din profit continuă să scadă, semn că firmele o duc tot mai prost. Cheltuielile cu investițiile sunt deja la o cotă dramatică.
Taxa de 7 eurocenți, un rateu previzibil
Supra-acciza de 7 eurocenți pe care românii o plătesc de la 1 aprilie pentru fiecare litru de combustibili nu se vede în încasări. Guvernul miza pe circa două miliarde de lei în 2014, din taxă. Odată cu introducerea acesteia, de la 1 aprilie, creșterea încasărilor totale din accize a frânat, iar la sfârșitul lui mai sumele suplimentare strânse la buget erau mai puține decât în aprilie. Asta deoarece transportatorii au început să alimenteze în afara țării, unde combustibilii sunt mai ieftini. În primele cinci luni ale anului, încasările din accize ale statului au fost cu 814 milioane de lei peste cele din aceeași perioadă a anului trecut. La sfârșitul lui aprilie se consemnase însă un plus de un miliard de lei față de primele patru luni din 2013.
Scădere și la impozitele pe salarii
Deși salariul minim a crescut, de la 1 ianuarie, cu 50 de lei, încasările statului din impozitul pe salarii și venit au scăzut cu 94 de milioane de lei, în primele cinci luni din 2014, față de aceeași perioadă a anului trecut. Din creșterea salariului minim, statul ar fi trebuit să încaseze câteva sute de milioane de lei în plus, în special din sectorul privat, unde există sute de mii de angajați plătiți cu cel mai mic venit pe economie. Însă, scăderea numărului de locuri de muncă și a veniturilor microîntreprinderilor, care de asemenea achită impozit pe venit, au adus de fapt mai puțini bani în vistieria statului.
În perioada menționată au crescut însă încasările din contribuții sociale.
„Taxa pe stâlp”, pariu câștigat
Noua taxă pe proprietate, impozitul pe construcții speciale, a fost unul din puținele pariuri câștigate de Guvern. Pe 25 mai a fost prima rundă de încasări. Veniturile din perioada ianuarie – mai 2014 indică la capitolul „impozite pe proprietate” o creștere cu 900 de milioane de lei față de aceeași perioadă din 2013. Circa 700 de milioane de lei provin din „taxa pe stâlp”. În septembrie, când va fi a doua rundă de plată, bugetul va fi alimentat cu o sumă similară, mult peste ceea ce se estimase în execuția bugetară.
În primele cinci luni ale anului, deficitul bugetar a fost de 0,4% din PIB-ul estimat, față de 1,04%, în ianuarie-mai 2013. Scăderea s-a obținut însă pe fondul sacrificării investițiilor, fondurile alocate de la buget fiind tot mai mici de la lună la lună.
Investițiile, la pământ
Cea mai îngrijorătoare evoluție, care a devenit însă o constantă a ultimului an, este scăderea fondurilor pentru investiții. În primele cinci luni, cheltuielile s-au redus cu circa 2,3 miliarde de lei față de aceeași perioadă din anul trecut, la 3,84 miliarde de lei. Ministerul Finanțelor susține însă că în cele două perioade s-au cheltuit aceleași fonduri pentru diverse lucrări publice, în condițiile în care cele două miliarde diferență au mers spre plata arieratelor. „În primele cinci luni ale anului 2013 s-au platit arierate ale Companiei Naționale de Autostrazi și Drumuri Naționale în sumă de circa 2 miliarde lei, precum și arierate ale administrațiilor locale - 800 milioane lei. Fără plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investiții din primele cinci luni ale anului 2014 sunt comparabile cu cele din perioada similara a anului trecut”, scrie în comunicatul Finanțelor.