COD PORTOCALIU de inundaţii pe Dunăre, de luni dimineaţă. Vezi zonele afectate

COD PORTOCALIU de inundaţii pe Dunăre, de luni dimineaţă. Vezi zonele afectate

Hidrologii au emis vineri avertizări de inundații pe Dunăre, prognozând creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de apărare începând cu 17 mai, existând pericol de inundație și după 20 mai.

Astfel, INHGA a emis cod galben, începând cu data de 17.05.2014 ora 06:00 pe Dunãre pe sectorul aval S.H.E.N. Porþile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) – Zimnicea (județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman) și începând cu data de 20.05.2014 ora 06:00 pe Dunãre pe sector aval Zimnicea (județele Teleorman, Giurgiu, Cãlãrași, Brãila, Ialomița, Constanța , Galați și Tulcea).

Codul portocaliu de inundații intră în vigoare pe 19 mai, la ora 6:00, pe sectorul aval S.H.E.N. Porțile de Fier - Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) - județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman.

Prognoza debitelor maxime pe Dunãre la intrarea în țarã are un grad ridicat de incertitudine în acest moment datoritã variațiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluenții Dunãrii, generate de severitatea excepționalã a fenomenelor hidrometeorologice mai ales din bazinele hidrografice ale afluenților principali ai Dunării (Sava și Morava).

Ne puteți urmări și pe Google News

Hidrologii menționează că ploile torenţiale deosebit de însemnate cantitativ care s-au înregistrat în ultimele zile în bazinele hidrografice din Serbia şi din Bosnia - Herţegovina au generat viituri excepţionale care în multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depăşit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituit în Serbia şi Bosnia - Herţegovina, la nivel naţional, Starea de Alertă.