EVZ CHIȘINĂU. Îşi plătesc păcatele şi cu libertatea, şi cu sănătatea

EVZ CHIȘINĂU. Îşi plătesc păcatele şi cu libertatea, şi cu sănătatea

Mulţi dintre deţinuţi se îmbolnăvesc din cauza condiţiilor proaste din închisorile moldoveneşti. Unele cazuri ajung la CEDO deoarece, indiferent de infracţiunea comisă, aceşti oameni au dreptul la un trai decent şi la asistenţă medicală de calitate

Tatiana Grecu (53 de ani) a fost condamnată în 2002 la 23 de ani de închisoare pentru trafic de fiinţe umane şi proxenetism. Mai bine de 11 ani şi-a ispăşit pedeapsa în Penitenciarul numărul 13 din Chişinău şi cel pentru femei de la Rusca, raionul Hânceşti. Acum îşi aminteşte cu groază de condiţiile în care a trăit.

Greva foamei, singura salvare

De două ori ea a suferit de hemoragie uterină, dar nu a primit îngrijiri medicale. „Am fost nevoită să declar greva foamei şi m-au dus la penitenciarul-spital de la Pruncul”, susține Tatiana. A mai recurs de câteva ori la înfometare pentru a se face auzită: atunci când nu i s-a permis să meargă la înmormântarea mamei şi când a avut un abces din cauza unei seringi nesterile.

Îi lipseau şi medicamentele. „Era una acolo, Ala Grigorievna, era imposibil să ceri de la ea vreo pastilă de aspirină sau analghin. Îi spuneam că mă simt rău şi imediat auzeam: „Vă doare inima? Vă strânge sutienul. Burta? Elasticul e de vină. Tensiunea e joasă? Beţi ceai tare şi va trece. Aţi răcit? Mai multe lichide”, le spunea doctorița.

În plus, zice ea, a fost constrânsă să coase încălţăminte chiar în celula în care trăia, într-un miros insuportabil de chimicale. Când s-a plâns la administraţie, a fost închisă în carceră - o cameră de 2,2 pe 1,75 metri pătraţi, fără ventilare şi ferestre. Ţeava din tavan era uzată şi apa se scurgea direct în aşternuturi, iar toaleta era amplasată la picioarele patului.

Un „buchet“ de boli grave

În septembrie 2013, Tatiana Grecu a fost eliberată condiţionat. Deşi a ajuns după gratii perfect sănătoasă, ea a ieşit din închisoare cu peste 20 de boli grave, inclusiv rectocel (n.r. pătrunderea rectului în vagin), radiculopatie (afecţiune a nervilor spinali), tuberculoză, sindrom asteno-neurotic (epuizare gravă a sistemului nervos), cataractă etc.

Încă în 2008, fiind în închisoare, femeia a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, invocând condiţii inumane de detenţie şi neacordarea asistenţei medicale de către personalul Penitenciarului 13. Guvernul Moldovei şi-a recunoscut vina şi a mers la o soluţionare amiabilă a cazului. Deşi a cerut 18.000 de euro, ea va primi 10.000 de euro în calitate de despăgubiri morale din partea statului.

Nevoită să accepte suma

Juristul asociaţiei Promo-Lex, Vadim Vieru, care a reprezentat-o la Strasbourg, consideră suma prea mică. „Tatiana Grecu s-a pomenit într-o situaţie complicată la libertate. Are o multitudine de probleme privind locul de trai şi starea sănătăţii, respectiv, a fost nevoită să accepte aceşti bani în loc să întindă procesul pentru încă 3-4 ani”, comentează avocatul.

Totodată, el crede că Grecu trebuia să fie eliberată mult mai devreme.

„Termenul minim era ispăşit, nu avea sancţiuni disciplinare şi a muncit în penitenciar, ceea ce demonstrează că s-a corectat. Procurorul, însă, îi cerea să-şi probeze bolile, ceea ce este incorect în condiţiile în care statul este responsabil de persoanele pe care le are în custodie. Judecătorul ar fi trebuit să ţină cont de maladiile femeii şi s-o elibereze mai repede, ca să se poată trata”, susţine specialistul. 

„Nu e de mirare că unii o iau razna“

Alături de Tatiana au lucrat alte două foste deţinute, care, de asemenea, se plâng pe condiţiile inumane de după gratii. „În primul an, am căpătat ulcer duodenal, pancreatită cronică, nefroptoză (căderea rinichilor) şi hepatită, pe care au motivat-o cu faptul că mă drogam, deşi, iniţial, analizele mele erau bune”, spune Ludmila Grisenco (37 de ani).

Neoameni sunt peste tot, inclusiv acolo. Nu e de mirare că mulţi o iau razna. Am făcut greva foamei, iar odată chiar mi-am tăiat venele din cauza atitudinii oribile a unui angajat”, adaugă femeia condamnată pentru trafic de droguri în 2009 şi eliberată condiţionat la sfârşitul anului trecut.

Buget mic şi condiţii proaste de detenţie

Penitenciarele din Moldova au mari probleme la capitolul condiţii de detenţie, este concluzia Centrului pentru Drepturile Omului după monitorizarea închisorilor în anul 2013. Potrivit raportului, este vorba, în special, de spaţiile Penitenciarului numărul 13 din Chișinău și ale Penitenciarului numărul 11 din Bălţi, care sunt într-o stare deplorabilă.

Deşi cheltuielile alocate pentru asistenţa medicală sunt duble faţă de anul 2008 (1,10 lei pe zi de persoană, în prezent), „sumele sunt insuficiente pentru asigurarea dreptului la ocrotirea sănătăţii a persoanelor aflate în detenţie”.

Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu consideră că transferarea Serviciului de îngrijire medicală din penitenciare în subordinea Ministerului Sănătăţii ar rezolva multe probleme.

Despăgubiri de sute de mii de euro

17 dosare au fost pierdute de R. Moldova la CEDO din cauza condiţiilor inumane din Penitenciarul 13, în anii 2005-2013, reclamanţii primind 153.350 de euro despăgubiri. Directoarea Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Ludmila Popovici, a întâlnit în experienţa sa foarte multe cazuri de încălcare a drepturilor omului în locurile de detenţie. „În august 2012, într-o vizită la penitenciarul 13, am văzut o femeie cu gradul I de invaliditate, incapabilă să se mişte, care era ajutată de colege să meargă la baie. Am fost îngrozită, pentru că, indiferent de infracţiunea comisă, starea ei nu este compatibilă cu detenţia”, exemplifică Ludmila Popovici.

Materialul a fost realizat în cadrul campaniei „Jurnaliştii pentru şanse egale şi diversitate“, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, cu suportul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova.