Guvernul USL plătește ratele la bancă în ani electorali. "Ce-l costă pe stat azi? Nimic! Ce-l costă mâine? Nimic!"

Guvernul USL plătește ratele la bancă în ani electorali. "Ce-l costă pe stat azi? Nimic! Ce-l costă mâine? Nimic!"

FMI este de acord cu planul guvernului de a acorda scutiri la plata impozitului pe venit pentru românii care au restanţe la credite şi vor obţine restructurarea creditelor.

Astfel, persoanele care au venituri mai mici de 1.650 de lei şi nu au restanţe mai mari de 90 de zile la credite trebuie să ceară restructurarea creditelor. În urma acestui proces, ei vor plăti jumătate din rată timp de doi ani, apoi diferenţa de dobândă pe care banca ar impune-o debitorului va fi susţinută de stat prin scutirea de la impozitul pe venit, a explicat premierul Victor Ponta, după întâlnirea cu delegația FMI.

De restructurarea împrumuturilor ar putea beneficia aproape un milion de români, ca urmare a reducerii ratelor bancare cu până la 4 miliarde de lei, a anunţat premierul Victor Ponta. "Clientul poate opta pentru a-şi reduce până la jumătate rata timp de doi ani, iar statul îi acordă credit fiscal de până la 200 de lei pe o de doi ani. În cazul unui salariat cu salariu de 1.200 de lei, care are o rată de 800 de lei, statul îi dă peste doi ani 200 de lei ca să îşi reducă acum rata. dacă toţi ar opta pentru această facilitate şi banca nu are de ce să nu accepte, practic ar fi 4 miliarde d elie în economia românească în doi ani. Aceasta s-ar traduce în creşterea încasărilor de TVA. Deci lumea rămâne cu bani în buzunar pentru necesităţile de consum. Ce-l costă pe stat azi? Nimic! Ce-l costă mâine? Nimic! Ce-l costă peste doi ani? Practic, 1% din PIB, bani pe care îi va recupera din creşterea economică şi creşterea încasărilor la buget", a declarat ministrul delegat pentu buget Liviu Voinea.

Astfel, scutirile vor fi acordate în ani electoral. Prima reducere va fi operată în 2014, prin scăderea ratei. Cea de a doua va veni prin acordarea creditului fiscal, în 2016, de asemenea an electoral.

Miza pe consum

În 2014, Guvernul speră că motorul de creştere a economiei va fi consumul intern. Aceasta, în condiţiile în care gazele, electricitatea şi carburanţii se scumpesc de la o lună la alta, ca urmare a măsurilor guvernamentale, ceea ce va determina creşteri în lanţ de preţuri, nu numai la pompă, ci la toate produsele, de la alimente la haine şi medicamente. Aşadar, într-un an electoral în care ne aşteptăm la valuri de scumpiri, Guvernul doreşte să dea un avânt românului să mai cheltuiască nişte bani.

Ne puteți urmări și pe Google News