Ciudatul caz al mesajelor lui Iohannis pentru UDMR. Cum s-a răzgândit preşedintele
- Daria Andrie ş
- 23 aprilie 2015, 10:48
Cu ocazia Congresului din 17 aprilie, de la Cluj, preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis două mesaje diferite pentru partidul UDMR.
Unul dintre mesaje a fost citit în cadrul evenimentului de consilierul prezidenţial Laurenţiu Mihai Ştefa, iar celălalt a fost publicat pe pagina web a Adrministraţiei Prezidenţiale, însă după câteva ore a fost şters. Conform jurnaliştilor de la publicaţia maghiară Transindex, în părimul mesaj, şeful statului era mult mai generos cu minoritatea maghiară, dar a fost între timp eliminat.
Postarea a fost, însă, păstrată pe cache de la Google. Administraţia prezidenţială nu a recunoscut diferenţele dintre cele două abordări.
Trei fragmente importante din mesajul publicat pe site au dispărut din discursul de la Cluj:
"Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităţilor naţionale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege, dar şi nevoia de garanţii mai bune pentru protejarea şi promovarea identităţii lor naţionale. Există, în acelaşi timp, multe provocări care vizează întreagă societate şi clasa politică în ansamblul ei."
"Dialogul şi construcţia pas cu pas împreună cu liderii politici ai majorităţii reprezintă singura soluţie viabilă. Doar aşa putem evita calculele electoraliste sau discursurile pline de stereotipuri, cum se întâmplă adesea atunci când se discută în spaţiul public despre autonomie. Subiectele sensibile în relaţiile dintre majoritate şi minoritate pot fi abordate doar pe calea dialogului, chiar dacă eforturile necesare par uneori enorme şi distanţa dintre cele două părţi insurmontabilă. Atât respectarea sau extinderea drepturilor minorităţilor, cât şi decizii majore precum conturul regiunilor pot fi obţinute şi consolidate doar deschizând şi menţinând canale de comunicare cu toate partidele politice care au un cuvânt de spus în politică românească."
"Putem creşte integritatea în politica românească dacă selectăm şi promovăm oameni care nu sunt corupţi sau coruptibili, care nu utilizează politica pentru a se îmbogăţi, ci pentru a aduce efectiv o contribuţie la binele comunităţii". scrie stiripesurse.ro.