Aproape 400.000 de liceeni, așteptați la simularea Bacalaureatului
- Daniela Șerb
- 2 martie 2015, 00:00
Peste 172.000 de elevi de clasa a XI-a, la care se adaugă alți 190.000 de clasa a XII-a, sunt așteptați să participe, astăzi, la simularea examenului de Limba română de la Bacalaureat
După simularea probelor de la Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, a venit rândul liceenilor să participe la repetiția pentru examenul de maturitate. Astăzi, aproape 400.000 de elevi − 172.000 de clasa a XI-a și 190.000 de clasa a XII-a − sunt așteptați să participe la simularea probei de Limba română de la Bacalaureat.
Examenul începe la ora 9.00 dimineața și nu se admit absențe decât din motive medicale. Mâine, 3 martie, elevii aparținând minorităților naționale vor susține proba de Limbă maternă, urmând ca miercuri, 4 martie, să aibă loc proba obligatorie a profilului.
Dacă pentru elevii de clasa a XI-a simularea se încheie pe 4 martie, cei din ultima clasă de liceu vor mai avea de susținut pe data de 6 martie și proba la alegere a profilului și specializării.
Simulările organizate de Ministerul Educației au rolul de a-i familiariza pe elevi cu atmosfera de examen
Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afișate pe data de 12 martie. „Profesoara de română ne-a spus că nu ne va trece notele în catalog decât dacă sunt bune. Mai rău este că marți avem test la matematică, iar miercuri avem simulare la Bac tot la matematică”, ne-a mărturisit o elevă de clasa a XI-a de la un liceu din București.
Potrivit metodologiei Mi - nisterului Educației, simulările au ca scop pe de o parte obișnuirea elevilor cu rigorile unui examen, iar pe de alta optimizarea rezultatelor obținute de către elevi întrucât acestea vor face obiectul unor discuții la nivelul fiecărei școli cu elevi, profesori și părinți.
Meditații gratuite pentru Bac
Elevii care vor să se pregătească suplimentar atât pentru a promova examenul de maturitate, cât și pentru a urma o facultate, pot opta pentru meditații gratuite organizate în acest sens chiar de universități.
Astfel, la Facultatea de mecanică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, în fiecare sâmbătă, elevii din ultima clasă de liceu pot participa la cursuri de pregătire la matematică. Politehnica bucureșteană are o platformă online pe care licenii interesați o pot accesa pentru a participa la pregătire la matematică și fizică, iar la Facultatea de automatică pregătirea la matematică începe la 7 martie.