Atac surpriză la Raqqa, împotriva ISIS, pentru salvarea lui Clinton
- Adrian Pătrușcă
- 7 noiembrie 2016, 00:00
Forțe arabo-kurde sprijinite de SUA au început pe neașteptate, duminică, asediul asupra orașului sirian Raqqa. Operațiunea are loc cu două zile înainte de alegerile prezidențiale din America
Marea bătălie pentru eliberarea Raqqa a început”, a anunțat duminică Jihan Sheikh Ahmad, un purtător de cuvânt al forțelor mobilizate, care ar număra în jur de 30.000 de luptători.
Într-un comunicat oficial, se arată: „Raqqa va fi eliberată grație fiilor săi și a facțiunilor arabe, kurde și turkmene, a eroilor combatanți sub steagul Forțelor Democratice Siriene (FDS), cu participarea Unităților de Apărare ale Poporului Kurd (YPG) (...) în coordonare cu coaliția internațională” condusă de Statele Unite.
Surprinzătoarea opera țiu ne militară a fost botezată „Mânia Eufratului” și a fost lansată în timp ce o ofensivă similară are loc deja la Mosul. Raqqa și Mosul, numite de ISIS „capitalele” sale din Siria, respectiv Irak, sunt ultimele două orașe mari controlate de gruparea jihadistă, după ce aceasta a pierdut o mare parte din teritoriile cucerite în 2004.
Deși mai mulți oficiali occidentali au arătat că Raqqa va fi noul obiectiv al coaliției internaționale, iar șeful Pentagonului, Ashton Carter, declara la sfârșitul lui octombrie că ofensiva de la Raqqa s-ar putea suprapune cu aceea de la Mosul, totuși ofensiva asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Siria i-a luat pe mulți observatori prin surprindere. Dacă asediul de la Mosul era cunoscut cu luni de zile înainte (inclusiv data lansării lui), la Raqqa lucrurile s-au petrecut aproape peste noapte.
O urgență electorală
Nu este exclus ca precipitarea evenimentelor din Orientul Mijlociu să fi fost cauzată de degringolada în care a intrat campania electorală a lui Hillary Clinton, după redeschiderea investigațiilor FBI în „Scandal e-mail-urilor” și declanșarea unei anchete privind finanțările Funda ției Clinton.
Hillary Clinton a fost acuzată că, în perioada cât a fost secretar de stat, a aruncat în aer situația din întregul Orient Milociu, sprijinind insurecțiile din cadrul „Primăverii Arabe”.
Președintele Obama, care s-a implicat direct în sprijinul fostei sale secretare de stat, a fost la rândul lui învinuit, în ultimii doi ani, că a favorizat, prin lipsa unei reacții energice, expansiunea ISIS. Or, o răsturnare strategică pe frontul anti-jihadist le-ar putea fi prielnică amândurora.
O operațiune în două etape
Talal Sello, purtător de cuvânt al FDS, a declarat prin telefon pentru AFP că operațiunea se va derula „în două etape: eliberarea provinciei Raqqa, pentru izolarea orașului, apoi cucerirea acestuia”. Sello a adăugat că trupele adunate la Raqqa au intrat deja în posesia unei „prime livrări de armament, printre care echipamente anti-tanc”, însă a avertizat că „bătălia nu va fi ușoară și este nevoie de operațiuni precise și prudente. ISIS își va apăra bastionul, deoarece știe că pierderea acestuia echivalează cu sfârșitul său în Siria.”