Este scandaloasă şi jenantă tăcerea CSM în cazul Hexi Pharma! Le este frică de adevărul pe care ar putea să-l afle?
- Mălin Bot
- 29 mai 2016, 11:00
Până la urmă, după de a tergiversat cât a putut ancheta, Parchetul General a solicitat şi obţinut măsuri preventive în cazul Hexi Pharma. Procurorii au pierdut principala piesă a dosarului, pe patronul firmei care a fost declarat decedat după un accident cu prea multe semne de întrebare.
Publicul este preocupat acum să dezbată toate ciudăţeniile legate de accidentul în care ar fi murit Dan Condrea. Sunt multe lucruri bizare cu acest accident şi suspiciunea publicului este perfect îndreptăţită.
Directoarea Hexi Pharma, Flori Dinu, a fost arestată la domiciliu. Aşa cum era de aşteptat după declararea decesului patronului Dan Condrea, Flori Dinu spune că totul se făcea în firmă după cum comanda mortul.
Legea nu poate cerceta sau trage la răspundere un decedat, aşa că este uşor de prevăzut direcţia în care va merge acest caz din punct de vedere judiciar. Aceeaşi poveste cu recuperarea prejudiciului.
Toată averea personală şi toţi banii lui Condrea nu mai pot face obiectul vreunei investigaţii din acelaşi motiv: la decesul persoane fizice se stopează orice demers legal lenal în privinţa acestei persoane. Acesta este, în opinia mea, cel mai important motiv pentru care accidentul lui Condrea ar putea să fie altceva decât pare acum.
Nu ştim dacă vom putea afla vreodată care este adevărul în privinţa accidentului după care s-a declarat decesul patronului Hexi Pharma.
Ştim însă cu certitudine că timp de o lună de zile procurorii de la Parchetul General au făcut tot posibilul pentru a tergiversa ancheta în acest caz. Mai ştim de la comisia pentru controlul SRI din Camera Deputaţilor că SRI a transmis mai multe informări, în anii trecuţi, către Parchetul General. Actualul procuror general a declarat că unele dintre aceste informări s-au dus şi către DNA.
Nu s-a întâmplat nimic, deşi cu siguranţă că acele informări conţineau în mare parte informaţiile pentru care sâmbătă seară magistraţii au dispus arestarea la domiciliu a directoarei Flori Dinu.
Fosta soţie a lui Dan Condrea a declarat că a sesizat sistemul judiciar din septembrie 2015. Nici sesizările acesteia nu au provocat vreun efect.
De ce?
Din momentul în care membrii Comisiei de Control a activităţii SRI au informat public că procurorii fuseseră sesizaţi cu privire la dezinfectanţii diluaţi de la Hexi Pharma mă aşteptam să văd o reacţie a Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii. Se impunea un control urgent care să explice publicului de ce nu şi-au îndeplinit procurorii obligaţiile legale. Dacă procurorii au acţionat legal şi corect, CSM trebuia să explice publicului clar, cu toate argumentele posibile, situaţia.
CSM a tratat însă cu o indiferenţă uluitoare tot acest scandal, ratând să-şi îndeplinească rolul principal, ceea ce este foarte ciudat.
Mă întreb cum pot să doarmă noaptea magistraţii din Consiliul Superior al Magistraturii, cu un asemenea scandal în societate.
Procurorii, a căror activitate ar trebui să o verifice CSM, sunt acuzaţi public că nu şi-au îndeplinit misiunea, refuzând să declanşeze ancheta penală într-un caz care e legat de moartea a zeci de mii de pacienţi ucişi de bacteriile din spitale.
Sunt deja foarte multe voci care acuză procurorii că au fost la cheremul serviciilor secrete, sau au răspuns comenzilor unor personaje importante şi corupte din servicii secrete.
Este un scandal monstru care afectează grav credibilitatea întregului sistem judiciar şi demolează încrederea construită prin toate operaţiunile se succes împotriva corupţiei.
Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii este instituţia, singura, care are obligaţia să verifice fiecare procuror care a primit informări despre Hexi Pharma şi să pună întrebări despre motivele pentru care firma a avut „imunitate” în faţa legii.
Este o obligaţie a CSM, pe care această instituţie refuză să o îndeplinească. De ce?
Le este teamă magistraţilor din Consiliul Superior al Magistraturii că adevărul pe care ar putea să-l afle este atât de grav încât nu vor avea puterea şi înţelepciunea să-l gestioneze?
Dacă este aşa să demisioneze toţi din CSM şi din magistratură pentru că nu au caracterul necesar ca să ocupe asemenea poziţii în societate.
Tăcerea lor este scandaloasă şi în acelaşi timp jenantă.