ANALIZĂ MILITARĂ! Salah Abdeslam, suspectul cheie în atentatele de la Paris, ar fi liderul noilor jihadişti în Europa

ANALIZĂ MILITARĂ! Salah Abdeslam, suspectul cheie în atentatele de la Paris, ar fi liderul noilor jihadişti în Europa

Căutat în întreagă Europă de mai bine de patru luni, Salah Abdeslam, unul dintre principalii organizatori ai atentatelor de la Paris, a fost prins pe 18 martie la Bruxelles. Atentatele din Belgia reprezintă opera noii generaţii de jihadişti ai ISIS pregătiţi de ramura Al Qaeda şi care au fost planificate de mai multă vreme.

Practic au fost planificate în aceeaşi perioadă cu cele de la Paris şi organizate de acelaşi creier. Există o competiţie în cadrul ISIS pentru promovarea de noi lideri terorişti aşa numiţii freelancer. În alianţa cu Al Qaeda care acţionează acum sub aceeaşi umbrelă a Statului Islamic, ei pun la cale ofensiva jihadistă de primavară fiind vizată întreaga Europa, în special cea Occidentală.  

De altfel teroristul ISIS arestat recent în Belgia, Salah Abdeslam este liderul noilor jihadişti în Europa.. El era stabilit  în cartierul Molenbeek care în ultima perioadă a devenit o enclavă islamică. Cartierul este cunoscut ca fiind foarte popular în rândul tinerilor musulmani. Aici s-au făcut cele mai multe recrutări pentru organizaţia ISIS.

Celule şi reţele care acţionează pe mai multe planuri

Sunt semnale de alarmă legate de creşterea numărului de persoane radicalizate, respectiv recrutare cel puţin aici. Nu este exclus ca el să existe la nivelul întregii Belgii. Practic sunt celule si reţele care acţionează pe mai multe planuri,  fiind greu de identificat deoarece nu se mai prezintă ca reprezentanţi ai Islamului. Asta era şi misiunea lui Abdeslam de recrutare. Acesta desfăşura o muncă de freelancer în favoarea ISIS. Tipologia noilor luptători jihadişti, militanţi radicali, de altfel, este cea a unor laici seculari, care vând droguri, se ocupă cu operaţiuni financiare ilegale, trafic  de armament, recrutări, fiind demonstrată deja legatură între ISIS şi criminalitatea organizată, asta după analizarea strict a matricei de acţiune şi operare în Belgia.

Delicvenţa juvenilă şi traficul de droguri sunt iarăşi mijloacele de extindere ce ţin deja de profilul profesional al noilor jihadişti ISIS din ramura Al Qaeda, care reusesc să inducă în eroare prin faptul că pentru început nu mai folosesc metoda indoctrinării religioase, iar prin asocierea cu crima organizată acţiunea devine şi mai periculoasă deoarece pot afla informaţii de interes strategic şi ataca obiective strategice, cum ar fi comunicaţiile, transporturile, spitalele etc, sau ţine captive instituţiile prin inducere în eroare sau diversiuni de tip informaţional.

 

,,Nu s-au folosit cartele prepay”

Ei pot acţiona după anumite reţete ale crimei organizate interne, astfel încât să producă cunoscutele breşe de securitate şi blocaje în coordonarea instituţiilor de forţă. Alerta de securitate este generală şi în întreaga Europa. În Romania şi alte state au fost luate măsuri de securitate chiar cu o zi înainte de atentat drept dovadă că acţiunile teroriste de la Bruxelles au fost de mult planificate şi se ştia de posibilul eveniment plus de alte state europene care urmează să fie vizate. Ele desigur au un caracter preventiv, dar întotdeauna bazate pe informaţii şi indicii ale serviciilor secrete.  

,,Nu s-au folosit cartele prepay aşa cum susţin unii. Chiar dacă ar fi folosite ele nu ar reprezenta decât 10%  din eficienţa acţiunii teroriste propriu zise şi nu ar fi periculoase pentru mijloacele specializate ale serviciilor de securitate.  Mai periculos a fost şi rămâne manualul electronic Hijrah care în engleză înseamnă Holy Emigration. Acesta este un sistem informatic de net nedetectabil de radarele serviciilor de securitate. Atentatele anterioare din Belgia au fost organizate si ele, folosind acest manual electronic al teroristului, supranumit dark web”, a declarat Sebastian Sârbu, analist militar.  

Potrivit acestuia, serviciile secrete belgiene au fost luate prin surprindere. Autorităţile au fost de mult sesizate asupra propagării radicalismului islamic în anumite zone din Belgia, dar nu s-au luat măsuri corespunzătoare. La noi aceste măsuri s-au concretizat prin sporirea pazei ambasadelor, dar şi a altor instituţii mai mult sau mai puţin reprezentative, dar şi prin monitorizări active ale Capitalei, folosind dube ale DIICOT, constatate în ultimele zile.

sursa foto: thesun.co.uk