2017 un an dezastruos pentru sportul românesc

2017 un an dezastruos pentru sportul românesc

Eșecurile au curs pe bandă în anul care se apropie de final. La fotbal am aflat încă o dată că nu mai contăm pe plan european și mondial. Naționala a ratat calificarea la Campionatul Mondial, iar Christoph Daum a fost concediat. Dezamăgirile au mai venit din handbal și gimnastică

Sportul românesc a continuat să alunece pe tobogan și în 2017, urmând panta descendentă pe care s-a înscris în utlimii ani. Cap de afiș la capitolul regres rămâne fotbalul. Cel mai popular sport agonizează de mulți ani în România, iar ratarea calificării la Campionatul Mondial găzduit de Rusia, în 2018, a fost firească. Daum n-a schimbat nimic Marii artizani ai eșecului au fost oficialii Fede rației Române de Fotbal și selecționerul Christoph Daum. Anul a început cu două prestații jalnice ale „tricolorilor”, în partidele cu Danemarca (0-0) de la Cluj și Polonia (1-3) de la Varșovia.

După aceste două meciuri din preliminariile CM, a devenit clar și pentru cei mai optimiști suporteri că naționala lui Daum va vedea turneul final butonând telecomanda. Totul s-a năruit după eșecul din Muntenegru (0-1), atunci când prima reprezentativă a fost pusă la zid și de matematica din clasamentul grupei. A fost momentul în care Christoph Daum a fost concediat, dar Răzvan Burleanu nu și-a asumat direct responsabilitatea îndepărtării tehnicianului neamț. Președintele FRF s-a folosit de obedientul Mihai Stoichiță, șeful Comisiei Tehnice, căruia i-a pasat sarcina „unei analize” temeinice legate de prestația lui Daum.

Burleanu mai vrea un mandat

Ne puteți urmări și pe Google News

Burleanu nu și-a dat demisia și se pregătește pentru un nou mandat la „Casa Fotbalului”, pentru că în 2018 vor avea loc alegeri. Paradoxal, are și șanse mari să câștige, în condițiile în care firava opoziție este măcinată de orgolii și interese obscure, iar lider a ajuns Pompiliu Popescu, fost medic al primei reprezentative.

Cea mai bună handbalistă n-are o echipă

Cristina Neagu (foto) a fost desemnată, în luna martie, cea mai bună handbalistă a lumii, în 2016. Așadar, naționala României a luat startul la Mondialul desfășurat în Germania, în această lună, având la bază „Perla Coroanei”.

Patru victorii consecutive

N-a fost suficient pentru ca elevele lui Ambros Martin să ajungă în fazele superioare ale competiției. Prima reprezentativă a început ireproșabil turneul și a obținut patru succese consecutive: 29-17 cu Paraguay, 31-28 cu Slovenia, 19-17 cu Spania și 27-24 cu Angola. A urmat eșecul împotriva Franței, 17- 26, venit într-un moment în care româncele își asiguraseră prima poziție.

Însă, prăbușirea a venit în optimile de finală. România a pierdut inexplicabil confruntarea cu Cehia, 27- 28, și a părăsit Mondialul. În luna martie, CSM București a ratat calificarea în finala Ligii Campionilor, după ce a fost învinsă de Vardar Skopje, scor 33-38.

Naționala feminină de gimnastică a ratat Campionatul Mondial de la Montreal, iar Larisa Iordache s-a accidentat grav, fiind nevoită să se retragă temporar

Gimnastica românască a avut în 2017 două mari evenimente. În luna aprilie, la Cluj s-au desfășurat Campionatul European, eveniment ce ar fi trebuit să fie organizat, inițial de București.

Deși numărul medaliilor n-a mai fost la fel de însemnat ca în trecut, România și-a trecut în cont „aurul” la bârnă, datorită Cătălinei Ponor, și „bronzul”, la același aparat, după evoluția Larisei Iordache.

Iordache, ghinion la Montreal

La masculin, veteranul Marian Drăgulescu și-a făcut din nou datoria și a urcat pe prima treaptă a podiumului, după finala de la sol. În octombrie, gimnastele și gimnaștii „tricolori” au plecat cu speranțe mari în Canada, la Montreal, acolo unde s-a desfășurat Campionatul Mondial. Marea ghinionistă a competiției a fost Larisa Iordache. Sportiva s-a accidentat grav, la tendonul lui Ahile, chiar înainte de-a intra în prima probă a calificărilor. Larisa a fost operată în țară, s-a refăcut, dar a recidivat.

În urmă cu două săptămâni, gimnasta a anunțat: „Deocamdată mi-am luat o pauză. Pentru psihicul meu această nouă accidentare a picat cam ciudat... Am fost un pic dezorientată, nici nu știam dacă mi se întâmplă cu adevărat sau e doar un vis. Voi reveni în sală cât de repede voi putea pentru a mă antrena”. La Montreal, Cătălina Ponor nu s-a calificat în nicio finală, iar Marian Drăgulescu a fost al 4-lea la sărituri.

Simona Halep a atins vârful tenisului

La nivelul sporturilor cu mare priză la public, anul a fost salvat de Simona Halep. Marea performanță a româncei a fost consemnată la Beijing, în luna septembrie. Constănțeanca a devenit lidera tenisului feminin mondial, după ce s-a calificat în finală. În ultimul act, Simona a cedat în fața franțuzoaicei Caroline Garcia, scor 4-6, 6-7(3). Anul a fost plin de evenimente pentru Halep, care a câștigat turneul de la Madrid, în luna mai, după ce a învinso pe Kristina Mladenovici (Franța), scor 7-5, 6-7(5), 6-2. Apoi, românca a disputat finala de la Roma și a pierdut contra ucrainencei Elina Svitolina, scor 6-4, 5-7, 1-6. Însă, marea dezamăgire va rămâne legată de Roland Garros. Simona a luptat pentru trofeu, cu letona Jelena Ostapenko și a cedat cu 6-4, 4-6, 3-6. De asemenea, ea s-a calificat și în finala de la Cincinnati, acolo unde a pierdut cu Garbine Muguruza (Spania), 1-6, 0-6.