Vasile Dâncu îi DESFIINȚEAZĂ pe Tudose, Dragnea, Tăriceanu și Hunor! Acuzații USTURĂTOARE

Vasile Dâncu îi DESFIINȚEAZĂ pe Tudose, Dragnea, Tăriceanu și Hunor! Acuzații USTURĂTOARE

Fostul ideolog al PSD – l-am numit pe sociologul Vasile Dâncu, ex-vicepremier în Cabinetul Cioloș – declanșează un atac nimicitor la adresa Guvernului Tudose, într-un interviu oferit www.transilvaniareporter.ro. Nici mai mult nici mai puțin, Dâncu susține că autoritățile centrale nu au pregătirea necesară pentru a organiza desfășurătorul Centenarului Marii Uniri și avertizează că guvernanții vor prejudicia ”bugetul amărât al statului” organizând ”o chermeză națională cu manele, dizeuze și grătare sfârâinde”. Facem precizarea că programele destinate cerebrării Centenarului Marii Uniri se vor derula sub directa coordonare a Guvernului Tudose. Critica lansată de Vasile Dâncu se extinde și asupra liderilor PSD-ALDE, în condițiile în care sociologul susține că, în prezent, România se află ”la nivelul unui timp interbelic, neeuropean”, ratând să facă ”pasul decisiv spre modernitate”. Totodată, clujeanul face notă discordandă de coriferii PSD-ALDE, subliniind importanța fondurilor UE și a corporațiilor străine: ”Fără să dublăm ivestiţiile străine nu avem cum să ajungem la un salariu mediu pe economie de peste 1.000 de euro”. Nu în ultimul rând, Dâncu taxează dur excesele UDMR, susținând că oamenii lui Kelemen Hunor ”luptă împotriva Constituției și visează încă la retrasarea granițelor”.

EVZ vă prezintă declarațiile lui Dâncu.

Deturnarea Centenarului

”Nu am fi noi dacă nu am face următoarele lucruri. În primul rând, să amânăm; se face asta de vreo doi ani deja. Apoi, când nu mai este timp, toata lumea se înghesuie să propună evenimente folclorice, de mică anvergură şi de medie relevanță. În fine, la capăt toate taberele politice vor încerca să se asocieze cu marea sărbătoare. Şi se vor disocia unii de alţii. Centenarul riscă să fie un fel de punct culminant al lipsei de solidaritate naţionala şi a ciorovăielii penibile de fiecare zi. Politicienii se vor acuza unii pe alţii de lipsa de respect pentru Marele Moment, timp în care toată lumea va păcătui. Am uitat ceva: toţi o să ceară bani de la bugetul amărât al statului pentru turnee de muzică din localitate în localitate, se vor cânta cântece patriotice cu iz pașoptist, iar tinerii şi copiii vor rămâne înafara sărbătorii, pentru că nimeni nu se va gândi la sensibilitatea lor şi la timpul prezent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chermeză națională cu manele

 În fine, unii se vor bate cu pumnii în piept ca şi cum ei ar fi făcut Unirea, iar alţii vor cere să dăm grătarele mai încet, vorba unui maestru, ca să nu-i supărăm pe colegii noştri de istorie, ungurii, pentru că ei sunt în doliu după Trianon. Mi-e frică să nu asistăm la Centenar ca la un şir de chermeze sau chiar la o chemeză naţionala cu manele, dizeuze şi grătare sfârâinde (...)

Incapacitatea autorităților centrale

Ar fi trebuit ca înca de la începutul anului trecut să avem comitet național, condus de un comisar general pentru Centenar, cu un buget consistent şi cu un program bogat de manifestari până în anul 2020. Cred că anul 2019 trebuie să fie considerat ca vârf al manifestărilor deoarece atunci a avut loc Tratatul de pace prin care se consfinţeşte Unirea. Din păcate nu avem aceste instrumente, decât poate parţial, dar nu avem o pregătire a clasei politice şi administraţiei centrale pentru amploarea unui asemenea eveniment. În schimb, cunosc sute de iniţiative minunate ale administraţiei locale, universităţilor, instituţiilor de cultură sau chair a unor întreprinzători individuali, fundaţii sau asociaţii. Cred că aceaste inițiative născute din emoţie vor salva centenarul şi vor da consistenţă şi ecou.

”România nu a făcut saltul decisiv spre modernitate!”

Semnificaţia cea mai importantă a Centenarului ar trebui să fie bilanțul, nu festivismul. Cred că Centenarul nu trebuie să fie în primul rând despre trecut, ci mai mult despre viitor, despre  viitoarea sută de ani (...) Este important să vedem de ce România nu a făcut în acest secol saltul decisiv spre modernitate, de ce nu a reuşit să le ajungă din urmă măcar pe fostele partenere din Tratatul de la Varşovia: Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia. De ce nu am reuşit să aducem politica la nivelul unui consens constructiv, ci ne aflăm la nivelul unui timp interbelic, neeuropean?!

UDMR luptă împotriva Constituției!

De ce nu am reușit să modernizăm administraţia decât până la nivelul întăririi centralismului, statul fiind singura sursă a puterii legitime, de ce nu ne-a ieşit descentralizarea şi respectul puterilor locale?! Sigur, trebuie să discutam cinstit şi cu minorităţile etnice, pentru a se vedea ce s-a ales din înţelegerile de la Alba Iulia şi de ce avem încă o minoritate etnică, cea mai importanta, care se luptă împotriva Constituţiei României (prin reprezentanţii săi, evident) și visează încă la retrasarea graniţelor (...)

Banii UE și corporațiile străine

Trebuie să vedem cum putem să nu mai pierdem miliardele de euro de la UE, cât încă se vor mai da. Trebuie să vedem cum ne vom apăra statul şi acţiunea publică, dar fără a prejudicia dezvoltarea. Fără a ne mai plânge de corporaţiile străine, va trebui să recunoaştem că ele dau de lucru românilor şi multor firme româneşti, dar să ne facem noi planurile şi o legislaţie clară şi inteligenta. Să vedem ce legislaţii se aplică în Europa şi să nu ne tremure chiloţii când avem dreptate, pentru că fără să dublăm ivestiţiile străine nu avem cum să ajungem la un salariu mediu pe economie de peste 1.000 de euro.

Soluție extremă: deschiderea granițelor pentru muncitorii din Rusia, Africa și Asia!

În loc să visăm la întoarcerea românilor plecaţi în bejenie să ne întrebăm cum am putea stopa măcar hemoragia şi, poate mai imporatnt, dacă nu cumva trebuie să deschidem graniţele pentru muncitori străini din vecinătate, moldoveni, ruşi, ucrainieni, africani sau asiatici. Asta înainte de a dispărea anumite forme de economie şi investiţii din România, pentru că nu avem forţa de muncă, deşi avem oportunităţi. Sunt multe de lucru de bilanţ şi perspectivă, am spus câteva la întâmplare. În orice caz, trebuie să ne facem planuri realiste, nu proiecte politice de societate în care negociază umanişti cu capul în nori cu polticieni demagogi”, a declarat Vasile Dâncu.