REVOCAREA lui Kovesi, pe masa ministrului Justiției. ANUNȚUL de ULTIMĂ ORĂ al lui Toader

REVOCAREA lui Kovesi, pe masa ministrului Justiției. ANUNȚUL de ULTIMĂ ORĂ al lui Toader

Comisia parlamentară de anchetă a prezidențialelor din 2009 a trimis o nouă scrisoare lui Tudorel Toader, în care îi cere ministrului Justiției să ia măsurile ce se impun, în urma refuzului procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta la audierile în Parlament. Ministrul a făcut deja un anunț în legătură cu o decizie privind conducerea Direcției Naționale Anticorupție.

„O zi exactă n-aş putea spune, dar în scurt timp, sigur anul acesta. Dacă şi când mă voi decide, vă voi anunţa pe toată mass-media. (...) Nu este un lucru pe care îl avem în calcul, este un lucru la care lucrăm, dacă mă pot exprima aşa. Pentru că este obligaţia mea, eu am cerut Inspecţiei Judicare ca după 10 ani de zile să facă o evaluare de fond managerială la Ministerul Public şi la Direcţia Naţională Anticorupţie”, a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la Antena 3.

El a precizat că a primit de la Inspecţia Judiciară, în urmă cu câteva zile, raportul realizat în urma verificărilor derulate la Ministerul Public, care va fi dezbătut săptămâna viitoare în Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

„Zilele trecute am primit raportul făcut de Inspecţia Judiciară pentru Ministerul Public şi săptămâna viitoare, marţi, la ora 12:00, în Secţia pentru procurori va fi dezbătut raportul Inspecţiei Judiciare privind evaluarea de fond după acei zece ani de la Ministerul Public. (...) Vedem ce va urma, poate cum s-a procedat la DNA - audierea inspectorilor, poate a procurorului general, să vedem ce clarificări vor fi necesare după lecturarea raportului”, a adăugat Toader. 

Ne puteți urmări și pe Google News

În scrisoarea semnată de către preşedintele comisiei, deputatul Oana Florea (PSD), este prezentat istoricul invitaţiilor adresate către procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta la audieri, precum şi refuzul repetat al acesteia, prin intermediul mai multor scrisori trimise la comisie.

În condiţiile în care disputa a fost soluţionată printr-o decizie a CCR, iar Kovesi a refuzat din nou să se prezinte, Oana Florea o acuză pe Kovesi că încalcă în mod deliberat o decizie a Curţii, fapt care este, pentru magistraţi, o abatere disciplinară.

„Considerăm că, prin refuzul de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de către Parlamentul României în cadrul funcţiei sale de control, doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a încălcat jurământul prevăzut de Constituţie şi a încălcat dispoziţiile Deciziei CCR 611/2017, săvârşind abatere disciplinară , potrivit dispoziţiilor Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor (...) Pe cale de consecinţă, vă solicităm să dispuneţi măsurile pe care le consideraţi necesare în această situaţie”, se arată în scrisoarea trimisă lui Tudorel Toader, citată de Mediafax.

Comisia reia o parte din motivarea Curţii Constituţionale la Decizia 611/2017, despre care Florea consideră că „stabileşte obligativitatea persoanei care ocupă o funcţie de conducere într-o autoritate a statului român” de a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare.

Lui Tudorel Toader i se cere să ia măsuri în acest caz întrucât Statutul magistraţilor prevede că ministrul Justiţiei exercită controlul asupra procurorilor şi tot ministrul propune un candidat pentru postul de procuror-şef al DNA. Este amintit şi jurământul pe care îl depun procurorii la intrarea în magistratură, anume de a respecta Constituţia şi legile ţării, precum şi prevederea legală potrivit căreia nerespectarea deciziilor CCR de către un magistrat se consideră abatere disciplinară.