Acuzele de plagiat pot avea și alte mize decât adevărul. Profesorul Bucuraș, acuzat că și-a luat doctoratul pe nedrept, RERABILITAT de ÎCCJ

Acuzele de plagiat pot avea și alte mize decât adevărul. Profesorul Bucuraș, acuzat că și-a luat doctoratul pe nedrept, RERABILITAT de ÎCCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit: doctorul Viorel Bucuraș din Timișoara, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara și-a obținut corect titlul de doctor și a fost legitim să devină șeful Disciplinei Urologie a instituției de învățământ şi al Secţiei Clinice Urologie a Spitalului Judeţean. Bucuraș a fost acuzat, acum doi ani, de către un coleg de breaslă, că şi-ar fi clădit cariera academică pe un titlu ştiinţific, de doctor, obţinut prin nerespectarea legii.

În contextul în care în România au fost acuzați, pe drept, de plagiate, nume sonore din spatiul public,  cazul de față vine să arate că astfel de acuze pot avea și alte mize decât adevărul. Concret, medicul urolog Dorin Claici, doctor în ştiinţe medicale (fost angajat, până în 2012, al Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Timişoara, şi asistent universitar, până în primăvara lui 2015, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara) i-a dat în judecată pe medicul Viorel Constantin Bucuraş (şef al Disciplinei Urologie a UMFT şi şef al Secţiei Clinice Urologie a Spitalului Județean), respectiv Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, solicitând revocarea titlului de doctor al pârâtului, pe motiv că nu ar fi fost obținut legal. Procesul a început în vara anului 2015 la Curtea de Apel Bucureşti (Secţia contencios administrativ şi fiscal), și s-a finalizat, recent la Înalta Curte. Magistrații au respins solicitarea formulată de urologul Claici, stabilind că aceasta a fost ”nefondată”, dupa este menționat pe site-ul  ÎCCJ.

Un caz ”ciudat”

Dincolo de cel puțin ”ciudățenia” cazului, pe foarte larg prezentat într-o publicație locală, persoanele avizate și cunoscătorii personajelor implicate, acreditează părerea că în spatele furibundei acuzații semnată de dr. Claici stă nemulțumirea legată de propria sa evoluție profesională, care nemulțumire și-ar fi unit interesele cu situația familială a celui reclamat. Există, se pare, și terțe persoane care s-au implicat în alimentarea și exacerbarea unei adversități deloc demne de orașul universitar care a fost selectat să devina capitală culturală a Europei. Fără legătură cu această situație, prof.dr. Viorel Bucuraș traversează în prezent o gravă stare de boală care îl ține deoparte de catedră și clinică, deși ambele structuri au evoluat evident sub coordonarea sa în ultimii ani. A organizat și diverse consultări cu specialiști naționali și internaționali, sau congrese pe tematici urologice, inclusiv intervenții inovative, în premieră națională. (Foto: Adrian Pîclișan)

Ne puteți urmări și pe Google News