România, punte diplomatică între Trump și UE?

România, punte diplomatică între Trump și UE?

Klaus Iohannis dă semne că vrea să joace, cu ocazia vizitei sale în SUA, un rol curajos, trecând peste ruptura dintre Washington și Bruxelles

De la instalarea sa, Iohannis s-a arătat un următor fidel al liniilor trasate de Bruxelles. Or, relația dintre Trump și liderii UE este una deosebit de rece, după ce șeful de la Casa Albă a acuzat mai mulți parteneri europeni ai NATO că nu își respectă obligația pe care singuri și-au asumat- o, de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile cu Apărarea. Răceala s-a agravat după ce Trump a anunțat recent că părăsește Acordurile de la Paris privind clima.

Aflat în a treia zi a vizitei sale în Statele Unite, la Forumul Global American Jewish Committee, Iohannis a făcut o declarație spectaculoasă: „Trebuie să menținem și să consolidăm puterea NATO în fața provocărilor cu care se confruntă atât Europa cât și Statele Unite. Și Europa și America au nevoie de asta, indiferent dacă vorbim despre relația UESUA sau despre ce avem de făcut în NATO (...) În acest context, vă pot asigura că vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană.”

Și-a contrazis „Șefa”

Între Iohannis și liderii UE a existat de-a lungul timpului un singur moment de dezacord: după summit-ul NATO și reuniunea G7 de la sfârșitul lui mai, Angela Merkel a declarat că Europa nu mai poate conta pe aliații ei. „Europenii trebuie să-și ia soarta în mâini, bineînțeles, cu toată prietenia față de Statele Unite.” Cancelarul german, liderul de facto al UE, anunța practic ruptura Europei de America. Klaus Iohannis și-a permis atunci să o contrazică: „Cred că baza NATO este relația transatlantică și ea este și va rămâne vitală pentru felul în care vor evolua atât Europa cât și America de Nord. Afirmația doamnei cancelar Merkel a apărut datorită unor așteptări care nu toate au fost atinse la întâlnirea NATO și la summitul G7. După părerea mea, nu este cazul să ne facem griji că relația ar putea dispărea.”

Iohannis ambițio nează să joace rolul unei punți diplomatice între NATO și UE. Rămâne de văzut cum va accepta Trump o astfel de ofertă de mediere.