Anul acesta se comemorează 50 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi. Teatrul Dramaturgilor Români se deschide joi cu spectacolul « Confidențial. Scene argheziene »

Anul acesta se comemorează 50 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi. Teatrul Dramaturgilor Români se deschide joi cu spectacolul « Confidențial. Scene argheziene »

„Piesa românescă trebuie să se impună, să fie promovată”, este ideea generoasă care a stat la baza înființării Teatrului Dramaturgilor Români. Vă prezentăm, în exclusivitate, un interviu cu Lucia Verona, directorul interimar

Evenimentul Zilei: O scurtă incursiune în trecutul dramaturgiei românești…

- Lucia Verona: Înainte de 1989, toate teatrele erau obligate sa aibă în repertoriu piese românești. Pe de altă parte, cenzura mai punea bețe-n roate autorilor care încercau sa fie mai curajoși. Ceea ce ajungea pe scenă, de multe ori, era de o calitate mai modestă. Asta nu înseamnă că nu au fost și piese foarte bune! Au scăpat și producții absolut remarcabile! În ’90 a fost o deschidere extraordinară, dar teatrele s-au orientat, în primul rând, spre repertoriul străin. Dar piesa românească își cerea dreptul la existență. Împreună și cu alți dramaturgi, printre care Olga Delia Mateescu, Horia Gârbea și Iosif Naghiu am avut ideea unui teatru dedicat dramaturgilor români, ca să putem impune și promova piesa românescă.

- Cum s-a născut Teatrul Dramaturgilor Români?

- În urmă cu câteva luni, am făcut un proiect care a fost votat de Consiliul General al Primăriei Capitalei, iar pe 21 decembrie 2016 s-a aprobat organigrama, cu mine în calitate de director interimar. De atunci construiesc teatrul. Nu aveam nimic, clădire, oameni! Am căutat peste tot pe unde era posibil. Atunci Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, care are o parte de birouri în această clădire, ne-a oferit această posibilitate. Am semnat contractul de subînchiriere, clădirea fiind a Poștei Române, unde o să avem întreg etajul 3, dar și sala de spectacol de la parter. În plus, în mansarda muzeului din strada Nicolae Crețulescu, care este dedicată dramaturgiei, vom derula proiectul pe care l-am intitulat „Mansarda Dramaturgilor”, unde se vor pune în scenă piese scurte, de autori contemporani, chiar mai tineri, cu puține personaje.

- Ce aveți în repertoriu și când au loc primele reprezentații?

- Primele evenimente au avut loc deja în zilele de 6, 7 mai, și apoi, pe 20. Au fost, de fapt, niște avanpremiere, pentru că sala noastră încă nu este gata. Chiar și așa, vom organiza premiera oficială joi, 25 mai, ora 19, cu spectacolul „Confidențial. Scene argheziene”, care se va juca la Sala Nouă a Teatrului de Comedie. Producția este realizată pe baza unor schiţe dramatice mai puţin cunoscute ale lui Tudor Arghezi și este, de fapt, un omagiu adus marelui scriitor la comemorarea a 50 de ani de la intrarea sa în panteonul literaturii universale. Este o coproducţie a teatrului nostru și a Muzeului Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie. Din distribuţie fac parte: Marius Bodochi, Eugen Cristea, Tudorel Filimon, Cristina Deleanu, Afrodita Androne, Luana Lute. Regia îi aparține lui Dan Tudor. Pe 29 mai (ora 20) și 30 mai (ora 18,30) urmează avanpremiera următorului spectacol din repertoriul nostru, care va avea loc în Mansarda Dramaturgilor. „Exercițiu de echilibru”, textul dramaturgului Carmen Dominte. Din distribuție fac parte: Amalia Ciolan, Șerban Georgevici, Dana Stîngă și Ruxandra Bălașu. Regia și scenografia Felix Crainicu. Noi ne propunem să promovăm piesa românească, dar nu numai pentru publicul român, așa că toate spectacolele noastre vor fi subtitrate în engleză. Deocamdată, bilete se găsesc la casa de bilete a Teatrului de Comedie, iar pentru Exercițiu de echilibru, chiar la sediul Muzeului Literaturii Române.

Cine este Lucia Verona?

Lucia Verona și-a început cariera literară cu traduceri din literatura universală, a continuat cu teatru și apoi cu proză. Împreună cu soțul ei, scriitorul H.Salem (decedat în 1991) a scris numeroase emisiuni umoristice pentru radio și televiziune, precum și piese de teatru, reprezentate la teatre din București și din țară, reunite în volumul „Luna de pe cer”. În 1990, o piesă a Luciei Verona („Noaptea – o comedie albastră”) a fost prezentată la teatrul Essaïon din Paris. Alte piese („Secretul atomic”, „Povești cu zîne și amanți”) au fost difuzate de Teatrul Radiofonic. Volumul de teatru „Călătoarea și Shakespeare”, apărut în 2005, a fost distins cu premiul pentru dramaturgie al Asociației Scriitorilor București. Piesa „Secretul atomic”, tradusă în limba engleză, a figurat în programul festivalului “The World’s Best Women Playwrights And Their New Plays” care a avut loc la Chicago în iunie 2007.

Ne puteți urmări și pe Google News