Profețiile lui Cozmin Gușă. Ce manevre uluitoare vor face Dragnea și Tăriceanu
- Dodo Romniceanu
- 3 mai 2017, 09:16
Următoarele alegeri prezidențiale îl vor găsi pe Klaus Iohannis tot mai izolat, fără sprijinul clar și solid al vreunei formațiuni politice, a profețit consultantul politic Cozmin Gușă pentru postul tv Realitatea. El a explicat și cum se va desfășura ”teatrul simplu” pe care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu îl vor juca în campania din 2019, în contextul unui PNL slăbit, ”garat la depou”.
"Fenomenul #rezist a fost un lucru nu de natură a răsturna guverne, ci de a trage un semnal de alarmă prin virtutea faptului că-și simțeau amenințate locurile de muncă, apropos de cei din corporațiile multinaționale. Ei nu trebuie blamați, pentru că sunt, poate, cei mai calificați dintre români, pentru că multinaționalele nu iau pe oricine, iar interesul lor este al familiei lor, al salariului. Ei nu apără interesele multinaționalelor, care sunt diferite de ale statului", a precizat Cozmin Gușă.
O mișcare pașnică, plină de umor, cum a fost fenomenul #rezist nu schimbă guverne și tocmai pe asta au și mizat Dragnea și ai săi, a evidențiat consultantul politic. ”Au mizat pe faptul că niciodată nu va degenera într-un sistem care să-i văduvească de putere. Să-i delegitimeze, da. Nu există alternativă unde să basculeze această tendință. Unde să fie?! Dacă ne uităm la PNL, plângem cu ochiul stâng. Ne uită la USR, plângem cu amândoi ochii”, a completat acesta.
"Băsescu, mandatat în 2004 pentru latura sa distructivă"
Fostul președinte Traian Băsescu este puternic prin latura lui distructivă și tocmai pentru asta a fost mandatat în 2004, consideră Cozmin Gușă.
”A distrus rețelele, baronii locali. Era util un singur mandat. Niciodată un om care are această valență distructivă nu poate ajunge să fie un constructor. E util și un astfel de om, dar nu pentru o țară aflată în construcție. Noi n-am mai construit nimic”, a afirmat consultantul politic.
Referitor la alegerile prezidențiale din 2009, Cozmin Gușă susține că toți partenerii externi care contau au știut ce s-a întâmplat și care au fost adevărații câștigători. ”Acea minciună colectivă a fost folosită deseori, inclusiv pentru șantaj. Era simplu să demonstrezi că au fost trădări în tabăra care a pierdut. Asta arată multă slăbiciune”, precizează consultantul politic.
În plan extern, România a ajuns fără potențial, afirmă Cozmin Gușă. ”Politica externă se construiește foarte mult din potențial, dar și din impresii - ceea ce emiți, ceea ce zici că ești sau ceea ce promiți că ai face în condițiile în care ai fi atacat -. Să ne uităm la semnalele care se dau azi în lume. Cine contează? Cel care mișcă. Cel obedient nu contează, dacă nu are nimic de cerut”, a explicat acesta.
Nu va fi nimeni condamnat pentru ce s-a întâmplat la alegerile din 2009, este de părere Cozmin Gușă, însă este util să se facă ”un fir” a acestora, pentru ca votanții să înțeleagă - unii că n-au câștigat, și să afle de ce, iar alții că au câștigat și că poate au ales bine -.
”Ion Iliescu a greșit că n-a vrut să discute niciodată despre Decembrie 1989. Minciuna inițială, recunoscută, era un lucru care ne-ar fi liniștit. Ce facem?! Lucrăm cu fantome ale fostei Securități pe care le prezentăm drept disidenți, cu foști informatori ale căror dosare se păstrează secret, în fondul X. Așa ceva nu merge. Am trecut dintr-o lume într-alta”, a mai afirmat consultantul politic.
"La viitoarele alegeri prezidențiale se va mima o opoziție de idei între Dragnea și Tăriceanu"
În opinia lui Cozmin Gușă, Klaus Iohannis, pe zi ce trece, printr-o strategie pe care majoritatea parlamentară o are, va fi văduvit de fel de fel de prerogative care țin de decizia Parlamentului și, ușor-ușor, se va da semnal și instituțiilor de forță care se află în coordonarea și-n subordinea președintelui că nu mai are rost să-i fie atât de fidele, că oricum va fi golit de autoritate.
”Chiar structura politică ce el își dorește să-l sprijine va fi din ce în ce mai slabă. Un președinte care n-are capabilitatea să-și aducă o majoritate de lideri care să-l susțină nu are nicio scuză că n-a demisionat atunci. PNL esta la depou acum. E garat la depou”, a afirmat consultantul politic.
Această strategie poate să-l ducă pe Klaus Iohannis inclusiv la o suspendare, susține Cozmin Gușă, iar în urma acestei suspendări, se va recurge la alegeri prezidențiale.
”Că vor fi la termen sau nu, ele vor fi de natură să-l izoleze pe Iohannis. Cu un teatru simplu. Se va mima o mare opoziție de idei între Dragnea și Tăriceanu, dintr-un motiv care să-i servească tot lui Dragnea. Acel candidat al PNL care se presupune că va fi Iohannis își va împărți culoarul de Dreapta cu niște voturi care nu se vor putea aduna, în contextul în care Tăriceanu, care ar fi celălalt candidat de Dreapta, îl critică și-l batjocorește”, a explicat consultantul politic.
În jurul lui Iohannis nu vedem strategi, evidențiază Cozmin Gușă.
”Nu se mai vorbește nimic de proiectul de la Cotroceni, de reconstrucție a României. Este un proiect care se construiește într-un stil dialectic și dinamic, prin contribuția păturilor suprapuse ale societății. Nu pot acei oameni din comisia de la Cotroceni să ajungă la un proiect închegat dacă nu vor discuta și cu alți deștepți din domenii - complementare sau antagonice - care nu sunt consultate”, a afirmat consultantul politic.
"SRI a rămas o instituție coerentă chiar și după megacutremurul de la vârf"
Dintre personalitățile care populează suprastructura instituțiilor publice, directorul SRI, Eduard Hellvig, a avut parcursul cel mai coerent, susține Cozmin Gușă.
”Este dificil, într-un context în care te miști printre hiene, să poți rămâne într-o formulă de predictibilitate care a dat coerență și instituției. SRI a rămas o instituție coerentă și după cutremurul de la vârf. Plecarea lui Coldea, dublată de defectarea celui mai important agent din civilie, Sebastian Ghiță, a fost un megacutremur la vârf. Nu cunosc altă instituție în UE care să fi fost atât de zguduită și din interior, și din subteran, și să fi rămas atât de solidă și fără probleme de imagine și de coerență a activității. N-am crezut că se poate administra în felul ăsta. Fiind atât de lovită, rămâne, totuși, nezdruncinată. Este o măsură a faptului că este o instituție care se poate autoconstrui. Are capabilitate interioară să rămână stabilă, să se autogenereze din nou”, a afirmat consultantul politic.