MESAJUL de ULTIMĂ ORĂ al lui Dacian Cioloș. Ce SPUNE fostul premier despre România și UE

MESAJUL de ULTIMĂ ORĂ al lui Dacian Cioloș. Ce SPUNE fostul premier despre România și UE

Dacian Cioloș a transmis un mesaj, pe pagina personală de Facebook, cu ocazia aniversării a 60 de ani de existență a Uniunii Europene. Fostul premier a vorbit despre ceea ce semniifică Europa, respectiv "democrație, solidaritate, libertate", precizând că Europa nu înseamnă Bruxelles, ci "un spațiu fără bariere pentru oamenii cu inițiativă".

"Despre Uniunea Europeană se vorbește frecvent într-un stil birocratic, cu un limbaj de lemn, ca și cum Europa ar însemna numai directive, proceduri, bani, achiziții, administrație.

Pentru mine, Europa nu este Bruxelles. Este un spațiu fără bariere pentru oamenii cu inițiativă, pentru oamenii care vor să construiască în pace. Pentru mine, Europa înseamnă democrație, solidaritate, libertate.

60 de ani de Europa înseamnă un timp în care pacea a creat prosperitate. Un timp care ne-a învățat că prosperitatea are nevoie de mai mult decât de pace pentru a deveni bunăstare, interioară, în ființă, și exterioară, în societate. Cred că aceasta este misiunea noastră pentru următoarea jumătate de secol de Europă, din ce în ce mai deschisă lumii.

Ne puteți urmări și pe Google News

România este parte a Europei dacă fiecare dintre noi ne asumăm acest lucru, cu încredere, cu viziune, cu curaj, așa cum au făcut-o cei care au ieșit în stradă acum câteva săptămâni, așa cum o fac aceia dintre noi care lucrează și sunt bine integrați în alte țări europene, așa cum o facem fiecare dintre cei care credem în destinul european al României.

România și Europa au nevoie de fiecare dintre noi", a scris Cioloș, pe rețeaua de socializare. 

Sâmbătă, 25 martie, a fost sărbătorită în toate orașele importante din blocul comunitar ziua în care Uniunea Europeană a împlinit 60 de ani.

La Bucureşti, evenimentul a adunat în Piaţa Victoriei aproximativ 200 de persoane. Acestea au venit cu banere şi baloane pe care le-au înălţat spre cer, în acelaşi timp cu manifestanţii din celelalte oraşe participante.

Oamenii au spus că îşi doresc o Europă unită şi că speră la un trai mai bun în ţara lor.

La miting au fost însă şi incidente. Pentru că nu aveau autorizaţie pentru marş, manifestanţii n-au fost lăsaţi de jandarmi să pornească pe străzile din Capitală. În cele din urmă,oamenii au hotărât să rămână în Piaţa Victoriei.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că opoziția României față de Europă cu mai multe succese s-a finalizat cu un succes, întrucât sintagma a fost eliminată inclusiv din discursul liderilor blocului comunitar. De asemenea, referitor la pasajul din Declarația de la Roma în care se vorbește despre o Europă „cu ritmuri și intensități diferite”, șeful statului a spus că se referă la dreptul statelor membre de a nu adera la anumite proiecte ale Uniunii Europene sau de a o face la o dată mai târzie față de alte state.