Dramele inimaginabile din viaţa cuplului Clotilde Armand-Sergiu Moroianu. Politiciana de origine franceză povesteşe cum au murit două dintre fiicele sale

Dramele inimaginabile din viaţa cuplului Clotilde Armand-Sergiu Moroianu. Politiciana de origine franceză povesteşe cum au murit două dintre fiicele sale

Clotilde Armand, vicepreşedinta USR şi probabil cel mai celebru reprezentant al formaţiunii conduse de Nicuşor Dan, şi soţul său, matematicianul român de geniu Sergiu Moroianu, au pierdut doi din cei şase copii ai familiei. Două fetiţe despre a căror moartea tragică Clotilde povesteşte pe larg în cartea lansată recent la editura Humanitas “Am ales Romania. Povestea mea”.

În volumul mai sus menţionat, politiciana în vârstă de 43 de ani dezvăluie că, în afara celor patru copii despre care vorbeşte în mod regulat, a mai avut doua fetiţe, Ondine şi Clara, care au murit la vârste fragede. Ondine, din cauza sindromului morţii subite a sugarului, iar Clara, cel mai mare dintre copiii cuplului Armand-Moroianu, într-o drmatic accident produs pe o trecerea de pietoni din Franţa.

"Ma întorc la Ondine. Când a murit, am crezut că va fi sfârşitul perioadei fericite din viaţa noastră, sfârşitul tuturor ambiţiilor pentru mine şi pentru Sergiu. Adica mi se părea că lovitura sorţii e aşa de mare, că nu ne vom reveni niciodată. Aşa eram convinsă. Evident, trebuia să continuăm să trăim, pentru că îi aveam pe ceilalţi copii ai noştri, dar credeam că nu vom putea fi fericiţi şi plini de energie din nou. Îmi amintesc precis sentimentul meu de atunci: cel de datorie faţă de copiii noştri, aici şi acum, într-un prezent îngheţat, şi nimic altceva, adică un gol imens, complet, fără speranţă şi fără nici un alt orizont”, scrie Clotilde.

Dramele nu aveau să se oprească însă aici. Dupa mai multi ani petrecuţi in Romania, Clotilde primeşte o avansare în cadrul firmei GDF Suez, iar familia se mută pentru o perioada limitată de timp în Franţa. Acum 5 ani, Clară, fetiţă în vârstă de 10 ani, a fost lovită de un motociclist, pe trecerea de pietoni, ambii murind pe loc. “Am locuit acolo aproape trei ani. Dar, când ne-am întors, eram alţi oameni. Eram o altă familie. Clară nu mai era cu noi, adică nu mai era prezenţa fizic cu noi”, povesteşte Clotilde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politiciana mai spune în cartea sa că astfel de cazuri, precum al Clarei, se întâmplă atât de rar în Franţa, încât povestea lor pare a unor extratereştri şi admite, că din păcate, în România, familiile sunt mult mai lovite de astfel de catastrofe.

"După accident, mult timp am negat realitatea. Apoi, m-am gândit că avem o parte din familie pe pământ şi o parte în ceruri, o parte care ne aşteaptă şi pe noi. M-am gândit că ne vom ruga mult şi prin rugăciune, prin împărtăşanie, prin mintea noastră vom fi mereu împreună şi va fi ca înainte. Vom vorbi cu ea aşa, normal, în viaţa de zi cu zi. La început voiam să-i pun masa Clarei cu noi şi îmi amintesc cât de mult am suferit şi am plâns când Sergiu a refuzat categoric să-i pun pantofii sub bradul de Crăciun. În amintirea Clarei, dau fiecărui copil câte un lucru de-al ei, pentru că aşa făcea ea: dădea cadouri tuturor", scrie Clotilde Armand.