Prețul AUTOCEFALIEI: Ucraina CEDEAZĂ Patriarhiei de la Constantinopol mai multe MĂNĂSTIRI și BISERICI
- Adrian Pătrușcă
- 28 decembrie 2018, 16:10
Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului nu a susținut dezinteresat ruperea de Moscova a Bisericii ucrainene.
Presa ucraineană a publicat lista bisericilor și mănăstirilor pe care guvernul de la Kiev ar fi gata să le transfere sub jurisdicția Patriarhiei ecumenice a Constantinopolului.
Potrivit surselor consultate de agenția de știri ucraineană Vesti, citată de site-ul Orthodoxie, lista ar fi făcut parte din acordul semnat semnat la Istanbul pe 3 noiembrie între președintele Poroșenko și patriarhul Bartolomeu.
Administrația prezidențială a refuzat până în prezent să dea publicității acordul, invocând motive formale.
În ceea ce privește celebrele lavre de la Kiev și Poceaev, acestea ar fi tratate separat.
Șeful departamentului Afacerilor Religioase și Naționalităților din Ministerul Cultelor, Andrei Iuraș, a descris astfel chestiunea celor două lavre:
„Ele sunt proprietatea statului. Proprietatea unor astfel de obiective de importanță națională nu se transferă nimănui, terenul pe care se află lavrele de la Kiev și Poceaev face obiectul unei concesiuni pe 50 de ani. Dacă se dovedește că s-au produs încălcări ale legii, contractul de concesiune poate fi reexaminat.”
Potrivit agenției Vesti, în afară de Biserica Sfântul Andrei de la Kiev, deja cedată, pe lista bisericilor și mănăstirilor care pot fi transferate sub jurisdicția Constantinopolului se află:
- Mănăstirea Bratski, a Botezului Domnului, din Kiev, în cadrul Academiei Movilă. A fost distrusă de bolșevici în 1919;
- Mănăstirea Înălțării Domnului, „Florovski”, din Kiev;
- Mănăstirea Schimbarea la Față de la Mejigorie, din provincia Kiev:
- Mănăstirile Sfântul Ilie și Sfântul Pantelimon din Odesa etc.
Potrivit Vesti, chestiunea cesiunii acestor lăcașe se află sub autoritatea adjunctului șefului administrației prezidențiale, Rostislav Pavlenko. „El redactează această listă ținând cont de interesele și dorințele patriarhului Bartolomeu și exarhilor săi”, au declarat sursele pentru agenție.
Problema ridică un semn mare de întrebare și din punct de vedere al constituționalității, dat fiind că statul nu are dreptul să se amestece în chestiunile religioase, cu atât mai multă să înstrăineze niște bunuri care nu-i aparțin, a declarat pentru Vesti avocatul de la Kiev Rostislav Kraveț.