Este oficial! Schimbări importante în sistemul de pensii! Ce se întâmplă din 2021

Este oficial! Schimbări importante în sistemul de pensii! Ce se întâmplă din 2021

Un nou proiect privind sistemul de pensii din România a fost adoptat recent de Guvern. Modificările ar trebui să intre în vigoare începând cu anul 2021 când, din septembrie, românii vor avea doar pensie anticipate, potrivit capital.ro.

Dacă în momentul de față, românii beneficiază de pensie anticipată sau de pensie anticipată partial, acest lucru se va schimba din toamna lui 2021, când va exista doar pensie anticipate. Așa au decis luni senatorii, iar cetăţenii vor putea beneficia de ea cu doar 5 ani înaine de împlinirea vârstei standard pe pensionare. Acelaşi proiect prevede că beneficiari ai respectivei pensii vor fi doar cei care au atins stagiul de cotizare de 35 de ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (...) şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (...)”, se arată în iniţiativa legislativă.

În prezent românii pot beneficia de pensie anticipată doar dacă au depăşit cu opt ani stagiul complet de cotizare. Pentru a fi aplicat, protectul trebuie adoptat şi de Camera Deputaţilor, relatează capital.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News