Ultimatum al Chinei către SUA: Dacă vreți război, suntem gata!

Ultimatum al Chinei către SUA: Dacă vreți război, suntem gata!

Beijing a ridicat, ieri, sus de tot tonul în războiul comercial cu Statele Unite, aruncând vina pentru eșecul negocierilor asupra Washington-ului și nelăsând, pe termen scurt, să se întrevadă nici o ieșire din această criză.

Amenințări cu embargoul asupra metalelor rare, „liste negre” a firmelor străine, creșteri ale tarifelor vamale și retorică războinică: în câteva zile, Beijing a trecut la contraofensivă și la declarații brutale, la aproape un an de la debutul confruntării economice cu Washington. „Războiul economic nu face Americă măreață”, a persiflat din Beijing adjunctul chinez al Informațiilor, Guo Weimin, referindu-se la sloganul de campanie al lui Donald Trump, citat de AFP. În iulie 2018, președintele SUA a majorat tarifele vamale pentru produsele chinezești, o măsură urmată de sancțiuni reciproce în China pentru produsele americane.

Datul reciproc la glezne, varianta vamală

De atunci, prețurile și costurile de producție au crescut în Statele Unite, exporturile lor către China au scăzut și creșterea globală este amenințată, a rezumat Guo, prezentând presei o „Carte albă”. Acest document de 21 de pagini, care rezumă poziția Chinei, a fost publicat a doua zi după ce Beijing a anunțat tarife de 60 de miliarde de dolari la importul de produse americane, ca răspuns la ultimele sancțiuni americane luate la începutul lunii mai privind importuri chineze de 200 de miliarde de dolari. Din Singapore, ministrul chinez al Apărării a dat asigurări că a doua putere economică mondială va răspunde „asalturilor” Washington-ului. „Dacă Statele Unite vor să discute, vom menține ușa deschisă. Dar dacă vor confruntare, vom fi gata”, a lansat generalul Wei Fenghe. La o lună după eșecul, la Washington, a discuțiilor bilaterale, Guo Weimin a estimat că SUA poartă „întreaga responsabilitate” a acestui eșec pentru că și-au modificat în mai multe reprize cerințele.

Liniile roșii din Cartea albă

Guvernul chinez a afirmat că negocierile vor fi reluate la Beijing la o dată nedeterminată. Guo a afirmat că nu are informații referitor la o posibilă întâlnire bilaterală între Trump și președintele chinez Xi Jinping la sfârșitul acestei luni, la Tokyo, în marja summit-ului G20.

Chiar dacă „cooperarea este singura alegere posibilă” cu Washington, „China nu va face compromisuri cu principiile sale fundamentale”, se arată în „Cartea albă” . „Există limite în aceste consultări. China nu dorește un război economic dar nu se teme de el și îl va duce dacă va fi necesar. Poziția Chinei nu s-a schimbat pe acest subiect”, subliniază documentul citat.

 

Lista neagră a „teroriștilor economic”

În afara enormului deficit comercial cu China, SUA au denunțat obstacolele pe care trebuie să le înfrunte companiile străine în China, cum ar fi transferurile forțate de tehnologie și susținerea acordată comopaniilor publice. Confruntarea comercială este dublată și de una tehnologică. Luna trecută, Washington a plasat gigantul telecom Huawei pe o listă neagră a companiilor care au accesul intezis la tehnologiile americane, o lovitură dură pentru Huawei care are nevoie de microcipuri americane pentru a-și echipa telefoanele. Acuzând SUA de „terorism economic”, Beijing a replicat anunțând la rândul său o „listă neagră” a companiilor străine. „Companiile străine, organizațiile și persoanele fizice care nu respectă regulile pieței, se îndepărtează de spiritul unui contract, impun embargouri sau opresc furnizarea companiilor chineze din motive necomerciale și le afectează grav interesele și drepturile legitime vor fi plasate pe o listă de entități în care nu poți avea încredere”, a anunțat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Comerțului, Gao Feng.

 

5410 de produse americane taxate

În plus, de câteva zile, responsabilii politic chinezi agită amenințarea unei reduceri, a se citi sistări, a exporturilor de metale rare către SUA, elemente strategice în producția de electronice și armament. Pe de altă parte, Beinjing va aplica noi suprataxe pentru 5410 de produse „made în USA” cum ar fi parfumuri, vin, articole de sport etc. În privința Huawei, ministrul chinez al Apărării a estimat că nu este o companie militară, în ciuda faptului că fondatorul gigantului telecom, Ren Zhengfei, este un fost inginer al armatei. „Huawei? Nu este o companie militară. Nu credeți că, dacă patronul Huawei a servit în armată, atunci compania pe care a construit-o face parte din armată”, a declarat generalul Wei Fenghe

 

Ne puteți urmări și pe Google News