România va deschide un număr record de secții de votare în Republica Moldova, la alegerile pentru Parlamentul European

România va deschide un număr record de secții de votare în Republica Moldova, la alegerile pentru Parlamentul European

România va deschide 36 de secții de votare în Republica Moldova la alegerile pentru Parlamentul European care se vor desfășura pe 26 mai.

În comparație cu scrutinul europarlamentar precedent din 2014, numărul secțiilor deschise în Republica Moldova este de patru ori mai mare,relatează Radio Chișinău.

Cele mai multe secții vor fi deschise în orașul Chișinău – 12, amplasate în 7 locații. De asemenea, în premieră, va funcționa o secție de votare la Durlești, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

La secțiile, deschise între orele 7.00 și 21.00, vor putea vota toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, la prezentarea unui act de identitate valabil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se va putea vota cu pașaportul diplomatic, pașaportul de serviciu, pașaportul simplu, inclusiv electronic sau temporar, cu buletinul de identitate și cartea de identitate, inclusiv provizorii.  Nu va fi permis votul în baza titlului de călătorie.

În același timp, E.S. Daniel Ioniță a precizat că alegătorii vor putea vota doar după ce vor semna și o declarație pe propria răspundere că nu au votat și în altă parte.

Diplomatul a mai menționat că în ziua alegerilor secțiile consulare nu vor elibera acte de identitate.

Pe de altă parte, ambasadorul României în Republica Moldova şi-a arătat îngrijorarea şi faţă de alegerile locale care trebuie să aibă loc în această vară. „Pe 14 iunie expiră mandatul aleşilor locali, ştiu că fără o decizie asumată potrivit Constituţie de către Parlament nu poţi să organizezi alegerile respective, deci automat pe domeniul respectiv trebuie să vină nişte clarificări din partea aleşilor. Deci această instabilitate are şi alte consecinţe, nu numai la nivelul cetăţenilor, dar şi la nivelul aleşilor locali, celor care la un moment dat semnează atât salariile profesorilor şi educatorilor de la stat, cât şi de exemplu contractele de asfaltare a unor drumuri.”

Daniel Ioniţă spune că până nu va fi formată o coaliţie clară de guvernare proiectele cu partenerii externi nu vor putea avansa.  „De asemenea partenerii externi, multe state mulţi donatori  sunt într-o zonă de aşteptare, chiar şi pentru România. Avem un set consistent de proiecte, avem planuri şi disponibilitatea de a avansa în privinţa unor înţelegeri, dar sunt pe pauză, pentru că nu poţi merge la un drum neştiind echipa cu care vei merge mai departe. Noi sperăm că după această situaţie de negocieri, care este o perioadă firească, foarte necesară de clarificare între exponenţi partidelor politice, între cei care au câştigat alegerile respective.”