Veste PROASTĂ pentru români. ADEVĂRUL despre majorarea preţului la gaze
- Lucian Ionescu
- 11 ianuarie 2019, 12:16
WIEE este cel mai mare intermediar de gaze interpus în relaţia dintre România şi Rusia. În mod normal, în anii anteriori crizei, România importa din Rusia apropximativ o treime din necesarul său de consum care se ridica la circa 15-17 miliarde de metri cubi de gaze, restul fiind acoperit în proporţii egale de către Petrom şi Romgaz.
WIEE și-a anunțat clienții din România că, începând cu acest an, prețul de vânzare a gazelor naturale s-a majorat cu 2%, potrivit b1.ro
Acest procent de 2% este exact cel pe care toate firmele din sectorul energiei şi gazelor care au licenţă de funcţionare de la ANRE trebuie să îl plătească, începând din acest an, potrivit prevederilor OUG 114, publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului 2018. Procentul de taxare este aplicat la cifra de afaceri a anului precedent, iar ANRE trebuie să elaboreze legislaţia specifică pentru încasarea lui.
Mai pe înțelesul tuturor, după ce Guvernul român a impus o taxă în sector, WIEE a transferat-o imediat în prețul plătit de consumatorii din România.
România consumă circa 11 miliarde de metri cubi de gaze anual, dintre care circa 10 miliarde din producţia internă, asigurată de Petrom şi de Romgaz, iar un miliard din import, de la Gazprom.
Gigantul rus exportă gaze în țara noastră, prin două firme agreate de el: WIEE (deţinuită integral de Gazprom Schweiz, după ce fusese un joint-venture Gazprom-Wintershall) şi Conef (deţinută de omul de afaceri rus Vitali Matsitsky, care deţine în România pachetul majoritar al Alro Slatina).
Ordonanța emisă de Guvernul PSD-ALDE nu le permite, totuși, și celor două companii românești care extrag și vând gaze, Petrom și Romgaz, să transfere în preț acest cost nou. Prin urmare, măsura luată de PSD-ALDE afectează companiile românești, dar nu și pe cele ruse.
Majorarea va fi resimţită de consumatori, atât casnici, cât şi comerciali, ceea ce va face ca preconizata ieftinire generată de plafonarea preţului gazului românesc, cu preţul afectării grave a afacerilor Romgaz şi Petrom, să fie atenuată.