Românii, da, ungurii, nu, în Parlamentul din Ucraina

Românii, da, ungurii, nu, în Parlamentul din Ucraina

Românii din Ucraina vor avea, după cum arată rezultatele parțiale, un reprezentant în Rada Supremă (parlamentul de la Kiev) după alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică.

Însă, candidatul minoritatăţii maghiare din Ucraina, care în ultimii douăzeci de ani a avut reprezentant în legislativul din Kiev, acum – potrivit rezultatelor parţiale – va rămâne în afara parlamentului.

După numărarea a 62,5% din voturile valabil exprimate este aproape cert că Gheorghe Mazuraşu din Cernăuţi va intra în parlament pe lista partidului prezidenţial „Slujitorul Poporului”.

Gheorghe Mazuraşu a fost atlet de performanţă şi lider al sportului din localitatea Oblastu (judeţul Cernăuţi) între anii 2005 şi 2008.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Necesitatea unei relansări a dezvoltării economice şi combaterea corupţiei, integrarea europeană, dar mai mult nu din perspectiva unei aderări ca fapt împlinit sau ca fapt în viitor, ci mai degrabă construirea şi implementarea unor standarde europene în Ucraina, astfel încât cetăţenii ucraineni să se simtă în confort, să simtă o prosperare şi o îmbunătăţire a vieţii. Nu în ultimul rând, subiectul drepturilor minorităţii româneşti, care, la fel, este un subiect discutat în cadrul acestei circumscripţii.”, a declarat analistul politic Marin Gherman pentru RRA.

Minoritatea maghiară – care numără aproximativ 200.000 de persoane – nu va fi reprezentată în noul parlament. Preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ), Brenzovics László care a candidat în culorile partidului Solidaritatea Europeană condusă de fostul preşedinte Petro Poroşenko, a obţinut doar locul doi în circumscripţia sa electorală. Cele două organizaţii politice maghiare din Ucraina KMKSZ şi Uniunea Democrată Maghiară din Ucraina (UMDSZ) au reuşit să ajungă la o înțelegere şi nu au candidat una împotriva celeilalte, ci în fiecare circumscripţie au fost propuşi candidaţi ai formaţiunii politice care avea sprijin electoral local mai mare. Cu toate acestea, nici acest pact nu a fost de ajuns. Potrivit cotidianului budapestan Nepszava, citat de Rador, unul dintre motive ar putea să fie faptul că relaţia Ucrainei cu Ungaria este deosebit de tensionată şi maghiarii din Ucraina au devenit ţinte predilecte ale partidelor naţionaliste ucrainiene. De altfel în Regiunea Transcarpatia participarea la scrutin a fost sub media generală pe ţară, doar 41,16%, faţă de 49,84%. Celelalte minorităţi, altele decât cea rusă, nu sunt foarte numeroase şi nu au şanse să aibă reprezentare parlamentară.