"Edith Piaf a Cubei" cântă azi la Bucureşti

Cântăreaţa cubaneză Omara Portuondo şi Orchestra Buena Vista Social Club susţin astăzi un concert la Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău.

Evenimentul începe la ora 19.00, iar Omara Portuondo va cânta alături de 14 instrumentişti cubanezi. Pe scenă vor urca şi Havana Latin Band, Brazilian Girls, DJ Bidi, Tropical Dance Crew şi MC Wilmark. "Abia aştept spectacolul. Mi-a plăcut mereu să susţin concerte în România, feedback-ul primit de la audienţă este excepţional. România este o ţară superbă şi mi-ar plăcea să îmi petrec mai mult timp acolo, să ajung să o cunosc mai bine", a spus Portuondo într-un interviu cu organizatorii concertului, TM Live.

Portuondo, supranumită "Edith Piaf a Cubei", s-a născut în 1930, în Havana, şi şi-a început cariera la 15 ani, ca dansatoare la Tropicana Club. În 1952 a pus bazele trupei Cuarteto Las D’Aida împreună cu sora ei şi alte două prietene. În 1959, după 15 ani cu grupul, Portuondo s-a lansat în cariera solo, cu un album de jazz cu influenţe cubaneze, "Magia Nera". "Hasta Siempre", un cântec despre revoluţionarul Che Guevara, este cel mai mare hit al artistei. Portuondo a cântat în baruri din Havana, fiind apreciată pentru pasiunea şi sinceritatea din vocea sa. Cu toate astea, abia la colaborarea cu Buena Vista s-a bucurat de recunoaşterea pe plan internaţional. "Îmi place să mă bucur de muzică, este unul dintre cele mai bune lucruri pe care ni le oferă viaţa. Energia vine de dinăuntrul meu, din inimă. Sunt o femeie foarte relaxată şi am nevoie de linişte şi de concentrare înainte să intru pe scenă. Nu sunt mofturoasă sau pretenţioasă: nu am nevoie de flori sau de băuturi speciale", a mărturisit cântăreaţa.

Omara Portuondo, alături de trupa Buena Vista Social Club şi de cântăreţii Ibrahim Ferrer şi Compay Segundo, a apărut în documentarul "Buena Vista Social Club", regizat de regizorul german Wim Wenders şi lansat în 1999. Criticii au apreciat la documentar un moment "profund", în care Portuondo şi Ferrer tocmai termină de cântat piesa "Silencio", în care se spune că dacă florile din grădina ei îi vor vedea tristeţea, acestea se vor ofili şi vor muri. În acel moment al documentarului, în timp ce publicul aplaudă, o lacrimă ia naştere în ochiul Omarei. Regretatul cântăreţ Ibrahim Ferrer îşi scoate batista din buzunar şi îi şterge lacrima cu blândeţe. Acesta este genul de emoţie pe care îl cuprinde un concert cu "Edith Piaf" a Cubei, genul de romantism care l-a determinat pe Wenders să documenteze o parte din istoria trupei şi a muzicienilor cubanezi. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/MsgMdVqxqwA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

FILM

Super 8: Prima iubire cu extratereştri

În vara lui ’79, un grup de copii dintr-un orăşel din Ohio se hotărăsc să facă un film cu zombi. În timp ce filmează cu camera lor Super 8, copiii sunt martorii unui accident de tren. Scapă ca prin urechile acului de catastrofă, dar îşi dau seama repede că nu a fost deloc un accident. La puţin timp după eveniment, în oraş încep să se raporteze dispariţii în condiţii ciudate, precum şi evenimente inexplicabile. Ajutorul de şerif, Jackson Lamb (Kyle Chandler) încearcă să descopere adevărul, dar acesta se va dovedi mai înspăimântător decât orice ipoteză şi-ar fi imaginat oricare dintre ei. Aşa poate fi rezumată acţiunea peliculei produse de Steven Spielberg şi regizată de J.J. Abrams, "Super 8", care a avut premiera ieri în România. "Super 8" este inspirat din copilăria regizorului J.J. Abrams, care a crescut făcând filme în format de 8 milimetri.

TEATRU

Dincolo de 90-60-90

Teatrul Act pune astăzi în scenă, începând cu ora 21.00, piesa "XXL (Fat Pig)", o adaptare după o piesă a dramaturgului american Neil LaBute. Avându-l ca regizor pe Cristi Juncu şi ca actori pe Andi Vasluianu, Raluca Vermeşan, Irina Velcescu şi Vlad Zamfirescu, piesa vorbeşte despre incapacitatea oamenilor de a vedea frumuseţea dincolo de standardul "90-60-90": "Într-o zi, vei întreba oglinda fermecată cine e cea mai frumoasă din ţară si ea îţi va zice: «nu ştiu, dă-te un pic mai încolo, că nu văd nici ţara de tine…» Nu, nu e nici asta… Într-o zi, după o masă copioasă într-un fast-food, un bărbat foarte cool va veni, şi el va gândi altfel decât ceilalţi şi nu se va speria de tine sau de ce zice lumea, şi vei putea să vorbeşti cu el despre orice, şi poate că el va fi bărbatul pe care, într-o altă zi, îl vei trece tu pragul (în glumă…) şi veţi trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi. Da, asta trebuie să fie!" Preţul unui bilet este de 30 de lei. MUZEU

"Micul Paris" salută Parisul

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) găzduieşte, astăzi seară, evenimentul "Micul Paris salută Parisul", prilejuit de celebrarea în luna iulie a Zilei Naţionale a Franţei şi a imnului francez La Marseillaise. Accesul publicului este gratuit. Evenimentul se va desfăşura între orele 19.00 şi 1.00 şi va cuprinde un recital de muzică franceză şi romanţe româneşti, momente de teatru prezentate de trupa Dell’Arte, un recital de muzică etnică şi medievală şi un spectacol de dans contemporan şi dans cu focul pe un fond muzical din Franţa secolului al XV-lea. Participanţii vor putea degusta vinuri Alira, îşi vor putea cumpăra obiecte artizanale la un stand special amenajat şi se vor putea fotografia, contra cost, în costume de epocă.