DJ Optick, despre meseria sa: "Clar, este o formă de artă"

Într-un interviu pentru evz.ro, Bogdan Moldovan (numele real al lui DJ Optick) spune că vinilul nu va putea fi egalat niciodată de tehnologie şi că mixatul în club te poate aduce pe patul de la urgenţe.

În fiecare an, îl găsim în topul DJ-ilor din România. Este nelipsit de la manifestările Liberty Parade. În cariera sa de 14 ani, a evoluat de la un radio local la performanţa de a mixa în cadrul unor show-uri organizate de Fatboy Slim, Paul van Dyk sau Azzido da Bass.

evz.ro: Vinil sau tehnologie de ultimă oră? DJ Optick: Există o adevărată dispută între fanii vinyl-ului şi cei care se folosesc de o interfaţă digitală pentru a mixa. Până la urmă, cred că ţine de gustul fiecăruia. Vinyl-ul sună într-un fel pe care niciun alt echipament nu-l va egala vreodată. Sună cald, organic. Din păcate, însă, e un instrument întâlnit din ce în ce mai rar în piaţă şi destul de scump. Având în vedere că muzica de club este atât de perisabilă, trebuie să fii un artist cu foarte multe evenimente ca să-ţi permiţi sa schimbi o geantă de vinyl-uri la fiecare două weekend-uri. Pentru mine, este un suport special şi mă bucur de fiecare dată când pun muzică la petrceri gen "Remember" pentru că mă pot folosi de o grămadă de vinyl-uri clasice, pe care le am în colecţie şi la care nu aş renunţa niciodată. evz.ro: Tu ai scos viniluri?DJ Optick: Dacă te respecţi ca dj/producer, vei scoate cel puţin un vinyl la viaţa ta. Împreună cu nişte băieţi foarte talentaţi, Sllash & Doppe, am scos deja un EP cu 2 piese şi remixurile aferente, Ningua şi Ikra, piese care au stat câteva săptămâni în top 10 pe cel mai cunoscut magazin de vinyl-uri din Europa, Decks.de. Următorul vinyl este pe ţeavă şi va ieşi în urma colaborării cu NTFO, la sfârşitul lunii februarie, la Sintope Vinyl Series.

evz.ro: Ce iei la tine când mergi într-un club (mă refer la echipament). Ce luai înainte de 2000, să zicem, şi ce iei acum? DJ Optick: Înainte de 2000 puneam muzică de pe ce apucam, casete, CD-uri şi chiar mini disc-uri. A fost un moment în care mini disc-urile erau la mare modă, însă s-au dovedit a fi ineficiente şi nu s-au mai fabricat. CD-ul este în continuare cel mai fiabil suport, se pare. Acum, mă folosesc de un laptop în care îmi pot îngrămădi toată colecţia de muzică din toate timpurile şi asta mă face să mă simt mai bine. Cu vinyl-urile nu ai cum să fi atât de relaxat, cele 100-150 de discuri pe care le poţi căra cu tine îţi permit un set de două, poate trei. În schimb, cu un laptop poţi susţine concerte prelungite fără nicio problemă. Aşa că, în acest moment, geanta mea conţine un macbook pro, o placă de sunet pe 4 canale de la Native Instruments Audio 8Dj, căşti Sennheiser hd25 C2, un midi controller X1 tot de la Native, o cameră foto pentru momente frumoase de la evenimente, un microfon pentru ambianţă, un recorder Sony profesional, un sac de cabluri şi, cea mai importantă achiziţie recentă, o pereche de antifoane de minus 15 DB pentru auzul meu.

evz.ro: În 1994, ţi-ai dat seama că asta vrei să faci. În 96, ai început propriu-zis. În anii aia, netul la noi era mai rar decât o capră neagră astăzi. Cum te-ai format? DJ Optick: Meseria de DJ, căci da, este o meserie stipulată chiar şi în nomenclatorul de meserii, se fură sau în zilele noastre se poate învăţa fie la o scoală de profil, fie mai simplu, împrietenindu-te cu un dj rezident care-ţi poate pasa cunoştinţele lui în materie de mixing. Eu am prins meseria din zbor, uitându-mă la ce faceau alţi DJ din Miercurea Ciuc. Din clipa în care un prieten mi-a explicat cum stă treaba cu măsurile şi număratul până la 8/16/32 etc şi cum se schimbă câte ceva în piese la fiecare măsură, a devenit totul mult mai limpede şi mai uşor pentru mine.

evz.ro: Cum s-a împăcat armata cu pasiunea de DJ? Ai mixat la petreceri de soldaţi? DJ Optick: Asta e tare! În armată abia aşteptam să dormim, ce să mai petrecem. Plus că, între nişte băieţi care nu văzuseră un robinet în viaţa lor şi se minunau de cum este posibil să curgă apa din perete, chiar nu mă puteam gândi decât la cât de idiot am fost să renunţ la civilie şi să mă bag în tâmpenia pe care tocmai o comiteam, armata.

evz.ro: Vorbeşte-mi despre prima ta zi în radio-ul din Miercurea Ciuc şi de prima seară în care ai mixat în club. DJ Optick: Despre prima seară în care am pus în club nu îmi amintesc foarte multe. Dar prima zi de radio este memorabilă, la Radio 21 Miercurea Ciuc, în 1996. S-a întâmplat o fază foarte nostimă şi regret că nu am înregistrarea primei emisii ever. Cert este că după ce am spus primele cuvinte pe post, m-am lăsat pe spate şi, în relaxarea ce a urmat acelui moment tensionat, am înjurat, soft ce-i drept, din nevoia de a-mi relaxa creierii...problema a fost că aveam microfonul deschis. Norocul a fost că muzica a fost mai tare decât vocea mea şi nu s-a auzit nimic concret pe post, decât dacă erai foarte atent. Aşa că am scăpat basma - curată.

evz.ro: Ce înseamnă un DJ pentru tine? Mulţi văd DJ-ul drept omul care pune muzică. Ce ar fi de adăugat? DJ Optick: Omul, producer-ul, tatăl, soţul, prietenul, confidentul, de obicei suntem "multitasking" 🙂

evz.ro: De ce Optick? E primul tău nume de DJ sau ai avut şi altele? DJ Optick: Este numele găsit de prietenii mei din Miercurea Ciuc, într-o seară de maximă inspiraţie, se pare. Nu am avut alte nume şi nici nu m-am chinuit să găsesc altul.

evz.ro: E obositor? Care e programul tău la radio şi câte nopţi petreci în cluburi? Hai să luăm decembrie trecut ca lună de referinţă. DJ Optick: Anul trecut, în decembrie, era să ajung la urgenţă, asta evident în urma oboselii acumulate în timpul anului. Orice om care nu doarme peste 100 nopţi într-un an, cu siguranţă se resimte la un moment dat. Vrei să încerci?

evz.ro: Într-un interviu, vorbeai de partea creativă a muncii de DJ (efecte, treceri interesante, accapello, loop-uri, groove-uri suprapuse). Dar care e partea de rutină din munca unui DJ? DJ Optick: Singura etapa în tot acest algoritm legat de djing, care uneori este un pic plictisitoare, este parcurgerea aceluiaşi traseu cu masina over and over again. Mă refer la drumurile pe care le ştiu deja de ani de zile şi care practic nu prea mai au nimic nou de oferit. În rest, meseria în sine e plină de surprize, unele plăcute, altele mai puţin, şi asta o face unică.

evz.ro: DJ la radio. DJ la club. Ce e mai interesant dintre acestea două şi de ce? Crezi că vei putea să fii DJ şi peste 20-30 de ani? Are meseria asta vârstă? DJ Optick: Pentru mine este un cerc perfect, producer în studio, DJ la radio cu oportunitatea de a testa o producţie personală sau a altor DJ în faţa a sute de mii de oameni, DJ în club cu feedback instant la aceste muzici alese în prealabil, mă aflu într-o poziţie ideală. Ca să nu mai vorbesc de responsabilităţile de soţ şi tată în acelaşi timp.

evz.ro: Cum alegi succesiunea melodiilor? Ce piese nu ai pune niciodată una după alta? DJ Optick: Una dintre regulie nescrise ale DJing-ului este să nu pui niciodată o piesă vocală după o altă piesă vocală. Cel puţin nu pe genul muzical pe care îl abordez eu. Alegerea pieselor are legătura un pic cu partea teoretică a meseriei, tehnică dacă vrei, în rest ţine totul de feeling-ul tău, de publicul din acel moment, de foarte mulţi factori care te pot înfluenţa pe moment.

evz.ro: Şcoala populară de artă din Timişoara face cursuri pentru DJ. Până la urmă, crezi că munca voastră este o formă de artă, sunteţi voi artişti, precum interpreţii? DJ Optick: Da, este clar o formă de artă. Lăsând la o parte job-ul pe care îl prestează unii rezidenţi, ce sunt acolo pe post de tonomat, şi nu neapărat pentru că aşa vor, ci pentru că probabil îi obligă patronii cluburilor să abordeze anumite genuri, djing-ul implică foarte multă creaţie, atenţie, dăruire. Ca DJ, creezi prin piesele pe care le alegi o anumită stare, un film audio dacă vrei. Prin muzica ta, poţi transmite o multitudine de senzaţii, energie, exaltare, explozie, ritm.

evz.ro: Ştiu că ai o fetiţă. Felicitări! Ai fi încântat ca ea să fie DJ? DJ Optick: Va fi alegerea ei. Părintii mei au fost foarte permisivi. Sfatul bine plasat este mult mai constructiv decât impunerea unor concepţii despre viaţă ale unui parinte frustrat că nu a apucat să le trăiască.DJ Optick la Liberty Parade 2009 <iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/QME0W6E6Q3g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> CITIŢI ŞI:

  • Cum a ajuns DJ-iala o meserie în România