Evenimentele din Statele Unite din 2001 sunt prezentate în filmul "11 poveşti pentru 11 septembrie", difuzat astăzi, de la ora 21.00, la TV1000.
Filmul prezintă o viziune controversată asupra atentatelor care au schimbat lumea. Unele segmente ale filmului au fost acuzate că dau vina pe politica externă a Statelor Unite pentru situaţia creată.
Viziunea globală a acestui documentar, lansat în 2002, este obţinută prin cooptarea unora din cele mai importante nume din cinematografia mondială: Youssef Chahine, Amos Gitai, Alejandro González Iñárritu, Shohei Imamura, Claude Lelouch, Ken Loach, Samira Makhmalbaf, Mira Nair, Idrissa Ouedraogo, Sean Penn, şi Danis Tanovic. Aceşti 11 regizori au realizat filmele care prezintă lumea în lumina celor mai grele zile din istoria Americii, din perspectiva unor persoane care au trăit, într-un fel sau altul, momentele sau consecinţele lor.
Fiecare scurtmetraj are exact 11 minute şi 9 secunde. Regizorul filmului "Iubiri şi câini", Iñárritu, a declarat chiar după prima difuzare a documentarului că vocile oamenilor din întreaga lume trebuie auzite şi a susţinut că exact asta vor face filmele, îi vor face pe oameni să "reflecteze, să se gândească la alţii şi să îşi pună întrebări în ceea ce priveşte acţiunile lor". Iñárritu se concentrează în segmentul său pe declaraţiile unor martori ai atentatelor.
În timp ce unii rezizori au optat pentru prezentarea globală a evenimentelor, alţii s-au orientat spre partea mai umană. Claude Lelouch spune în segmentul "Franţa" povestea unei femei surde care se desparte de prietenul ei.
Amos Gitai, de exemplu, prezintă un jurnalist care vrea să transmită live de la un atac sinucigaş din Tel Aviv, dar i se spune că se întâmplă ceva mai important în Statele Unite. <iframe width="420" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/wifr5sgBXGo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>