Salariul maxim al unui bugetar nu va mai putea fi mai mare de 15 salarii minime, respectiv 9.000 de lei, potrivit viitoarei legi a salarizării unice.
Vicepremierul Dan Nica a anunţat azi, după şedinţa coaliţiei, principiile stabilite în cadrul întâlnirii, privind legea unică de salarizare a bugetarilor din România, precizând că se va menţine un raport de 1 la 15 între salariul minim şi cel maxim.
Nica a mai anunţat că reprezentanţii coaliţiei îşi doresc ca această lege să îşi producă efectele din 2010, potrivit Mediafax.
Vicepremierul a precizat că, în cadrul şedinţei coaliţiei, s-a discutat despre legea de salarizare unică a bugetarilor din România şi s-a căzut de acord asupra unui set de principii care vor fi discutate şi în cadrul şedinţei de guvern.
Lege după modelul european Nica a arătat că unul dintre principiile care vor duce la elaborarea legii salarizării unice se referă la "o ierarhizare care să fie în concordanţă cu sistemul european de salarizare a bugetarilor din ţările membre UE şi un sistem de echivalenţă a funcţiilor, pe grilă de salarizare, aşa cum este în Uniunea Europeană".
Modelul legii româneşti îl urmează pe cel al unor ţări ca Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania sau Italia.
Guvernul s-a angajat la negocierile cu FMI să finalizeze până la 1 octombrie legea salarizării unice şi până la finele anului legea privind sistemul public de pensii, a anunţat recent ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.